Helyi közélet

2016.04.09. 10:34

„Nem fogok fizetni, ha kell, jogi útra tereljük ezt az ügyet!”

Miskolc - Miskolcon a Katowice utca 4–6. szám alatt az elmúlt pénteken határozatlan időre elzárták a gázt, ugyanis a 4. szám alatt egy lakásban gázszivárgást tapasztaltak. Erről olvasónk tájékoztatta lapunkat. Miként élik mindezt az ott élők? Helyszíni riportunk.

Miskolc - Miskolcon a Katowice utca 4–6. szám alatt az elmúlt pénteken határozatlan időre elzárták a gázt, ugyanis a 4. szám alatt egy lakásban gázszivárgást tapasztaltak. Erről olvasónk tájékoztatta lapunkat. Miként élik mindezt az ott élők? Helyszíni riportunk.

„Manapság elég sokat lehet olvasni arról, hogy a Tigáz szakemberei gázszivárgás miatt kizárják a fogyasztókat a gázszolgáltatásból” – kezdi levelét olvasónk. „Nos, ez történt nálunk is. Miskolcon a Katowice utca 4–6. szám alatt elzárták még múlt pénteken határozatlan időre, ugyanis a 4. szám alatt egy lakásban gázszivárgást tapasztaltak.

Reális árat hajlandóak vagyunk fizetni, de ez sok.

Kalafusz Ferenc

Addig nem kapcsolják vissza, amíg a gázvezetékeket fel nem újítják mind a 44 lakásban. Ezzel még ugyebár nem is nagyon lenne gond, de a lakásszövetkezet elnöke közölte, hogy 55–60 000 forintot azonnal fizessünk be, mert addig nem kezdik meg a munkálatokat.”

Csendes az utca

Az eső elállt péntek délelőtt, és csendes a Katowice utca. Fotós kollégámmal hosszú percekig várunk arra, hogy egy 4. vagy egy 6. szám alatti lakóval beszélhessünk. „Tisztelt lakók! Gázszolgáltatás bizonytalan ideig szünetel szivárgás miatt” – olvassuk eközben a lépcsőházak ajtaján.

Odébb egy másik papír: „Figyelem! A gázhálózat hibája miatt a lépcsőházban, lakásban a nyílt láng használata tilos!”. Egy másikon a lakásszövetkezet meghívója, amelyben részközgyűlésre hívta a lakókat még csütörtökre. A napirendi pont természetesen a gázszivárgással kapcsolatos.

Egy lakó, aki nem szerette volna elárulni a nevét, a tényekről beszél aztán: gázszivárgás, kizárás, gázmérőórák cseréje, amelyet a lakóközösségnek kellene finanszíroznia – előre. Szerinte ez a lakás­szövetkezet dolga lenne.

– Szeptemberig ráérek, nem baj, ha addig nincs gáz – mondja a férfi. – Van rezsónk, nem fogok fizetni, ha kell, jogi útra tereljük ezt az ügyet, mert nem a mi feladatunk az ő sarukat kifizetni.

– Elzárták, mert el kellett zárni – ezt már Kalafusz József jelenti ki, aki 1968-tól lakik a 6. szám alatt családjával. – A lakásonként 50 000 forint viszont észbontó dolog! Reális árat hajlandóak vagyunk fizetni, de ez sok. Ilyen még nem volt itt egyébként!

Nem mérlegelnek

– Életveszélyes helyzet elhárítása érdekében mérle­gelési lehetőség nélkül ki kell kapcsolni a szolgáltatást – jelentette ki Száraz Gábor, a Tigáz sajtószóvivője. – Jelen esetben – egy hibabejelentés kapcsán – ez történt. A kivitelezéssel a társasház és a lakók bízzák meg az általuk kiválasztott vállalkozót. Megállapodnak a költségekben és a határidőben, ettől függ, hogy mikor lesz újra gáz. Ehhez a Tigáznak semmi köze nincs. Amint a javítási munkálatok elkészülnek, és erről tájékoztatják a Tigázt, akkor, ha a műszaki ellenőrzés szerint minden rendben van, a Tigáz a szolgáltatást visszakapcsolja.

Szerettük volna megtudni, hogy mi az ingatlant üzemeltető Szentpéteri kapui II. számú Lakásszövetkezet álláspontja az ügyben, azonban többszöri telefonhívásunk után sem értük utol őket.

42 fogyasztási helyen

A Katowice u. 4. szám alól április elsején érkezett hiba­bejelentés a Tigázhoz. A szivárgás a méretlen, azaz a gázmérő előtti szakaszon volt, így a hiba elhárítása csak kizárás mellett valósítható meg – tudtuk meg. A kizárás 42 fogyasztási helyet érint. A Tigáz tájékoztatást adott a közös képviselőnek és helyettesének: tanácsolták, hogy lehetőleg több egymástól független kivitelezőtől kérjenek árajánlatot. (A közös képviselő jelezte, hogy a lakásszövetkezet kintlévősége nagy, ezért vonakodnak a költségek megelőlegezésétől.) Valamint jelezték: tisztában vannak azzal, hogy a kikapcsolás indokolt.


Miskolc - A miskolci Katowice utcában több lakás ki van zárva a gázszolgáltatásból. Kiderült, miért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában