Helyi közélet

2016.04.28. 14:25

Nem aludta el a győzelmet a miskolci diák

Miskolc - Másodszor indult országos versenyen Viski Noémi, az idén meg is nyerte.

Miskolc - Másodszor indult országos versenyen Viski Noémi, az idén meg is nyerte.

Viski Noémi nyerte az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt művészettörténetből. Noémi a napokban érettségizik a Zrínyi Ilona Gimnázium rajz tagozatán, és mint kiderült, nem ez volt az első megmérettetése országos versenyeken.

– Tavaly is indultam az OKTV-n – árulja el. Akkor rajzból a második helyen végzett, művészettörténetből pedig a hatodik lett.

– Úgy gondoltam, hogy szeretnék javítani ezen az utóbbi eredményen. Éreztem, jobban is tudnék teljesíteni – mondja, és így is lett, hiszen most már meg is nyerte a versenyt. Noémi mesélt a részletekről is, az idei verseny első fordulójában egy általános művészettörténeti tesztet kellett kitölteni. Ebből jutott a második fordulóba, ahol egy elemző esszéhez négy téma közül lehetett választani.

Külföldi múzeumok

– A fény szerepét választottam Moholy Nagy László munkásságában, és nagyon elmélyültem a témában – folytatja Noémi. Megtudjuk, a művésznek itthon kevés munkája van, így külföldi múzeumokkal levelezett a témában, kutatott, nagyon élvezte ezt a fajta munkát. Később kiderült, hogy az ő dolgozata lett a legjobb az országban, így egyértelmű volt, hogy bejut a döntőbe. Ahonnan aztán majdnem elkésett. – Az úgy volt, hogy elaludtam – meséli. – Akkor ébredtem fel, amikor indult volna a vonatom. Végigfutott az agyamon, hogy el sem megyek. De elértem a következőt, egyedül verekedtem magam keresztül Budapesten, a verseny helyszíne előtt várt a tanárnőm, Szőke Anita és a szintén döntős évfolyamtársam. Ilyen kezdés után kezdtem a döntőt.

Noémi megjegyzi, nagyon sokat köszönhet a tanárnőnek, aki éjt nappallá téve segített neki a felkészülésben. Szívesen beszél a nemrégiben elhunyt Fata György tanár úrról is, akinek a szakkörein szerette meg igazán a rajzot. – Bár az is igaz, hogy egész kicsi koromtól szeretek rajzolni – mondja még.

Általános iskolában is rendszeresen őt vitték a versenyekre, és más nem is nagyon foglalkoztatta, mint a művészetek. Meséli, 7.-ben és 8.-ban is kijárta a gimnázium felvételi előkészítőjét olyannyira jól érezte ott magát, és olyan sokat fejlődött ezeken a foglalkozásokon. Ezután már egyenes út vezetett a Zrínyi rajz tagozatára. Kérdezzük, van-e, volt-e kedvenc képzőművésze. Mindig az, akiben épp elmélyül, korábban Lotz Károly, most épp Moholy Nagy László, válaszolja.

Design és elmélet

És hogyan tovább? Noémi az iparművészeti egyetemre készül, ami – milyen érdekes – épp Moholy Nagy László nevét viseli. Az első gyakorlati vizsga már megvolt a felvételin, az eredményét még nem tudni, de bízik a sikerben. A design és művészetelmélet szakot választotta, sokat gondolkodott rajta, hogy ezen, vagy inkább a gyakorlat útján haladjon tovább.

– Formatervezői csapatban szeretnék majd dolgozni – beszél a terveiről, úgy gondolja, hogy a designmenedzsment szakot is szívesen elvégezné. – Az iparművészet érdekel, valami olyasmit szeretnék alkotni, ami esztétikus, de az emberek használni tudják. Ám a rajzolást sem hagyom abba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában