Helyi közélet

2016.04.30. 18:59

Mantába ment menteni a Spider

Manta, Miskolc - Felértékelődött a magyar mentőcsoport szerepe Ecuadorban.

Manta, Miskolc - Felértékelődött a magyar mentőcsoport szerepe Ecuadorban.

Árnyékban is 30 fokos hőmérséklet és iszonyatos páratartalom nehezítette a magyar mentőcsoport és kutyáik munkáját Ecuadorban. Bár Lehóczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője már negyedszer járt Közép- és Dél-Amerikában (Kolumbiában, Venezuelában és Salvadorban a Spider csapatával, míg ez alkalommal a KARISZ Nemzetközi Speciális Mentő Szövetség égisze alatt utazott a Spider orvosával, dr. Béres Tamással és 4 nyíregyházi, szolnoki és budapesti társukkal együtt – a Szerk.), de a mostani természeti katasztrófa helyszínén való munka a sokat tapasztalt szakembert is próbára tette – erről az Észak-Magyarország vendégeként beszélt a hazatérést követően.

– Már a kiutazás sem volt egyszerű, ugyanis az ecuadoriak meglehetősen zárkózottak, és csak a közelükben lévő, spanyolul beszélő népek csapatai, mexikóiak és kolumbiaiak segítették a túlélők felkutatását a földrengést követően. Emellett Európából a spanyolok, valamint mi kaptunk engedélyt a mentésben való részvételre. A mi utazásunk pedig dr. Nyíri Iván tiszteletbeli konzulnak köszönhető, az ő segítsége nélkül nem jutottunk volna ki – hangsúlyozta Lehóczki László már sokadjára.

Extrém utazások

Mint mondta, a mentést a katonaság irányította, így rendkívül szervezett és fegyelmezett volt. Ennek megfelelően csak azon a romon kereshettek kutyáikkal, amire engedélyt kaptak, és csak akkor, amikor azt engedélyezték számukra. Ez általában a romeltakarítást megelőző utolsó fázisban volt. Ugyanis amikor kiderült, hogy a KARISZ tagszervezeteinek három kutyája nemcsak az élők, hanem az elhunytak felkutatására és jelzésére is képes, felértékelődött a csoport szerepe. Ezért is dolgozhattak a legtovább a mentőkutyás mentőcsoportok közül Mantában, abban a tengerparti városban, ahol a lakóépületek mellett sok szálloda is megsérült a földrengésben.

– A többi mentőcsoporttal ellentétben mi kis létszámú csapat voltunk, így minket könnyen szállítottak egyik helyről a másikra. És a könnyű alatt azt kell érteni, hogy vittek minket, ahogy tudtak. Volt, hogy tűzoltóautó tetején kapaszkodva utaztunk, máskor egy katonai teherautóban, a csomagokon – mondta Lehóczki László. Hozzátette: a mentést nehezítette, hogy egész családok haltak meg a romok között, így nagyon kevés információval rendelkeztek arról, hogy hány személyt kell keresniük egy-egy romterületen.

ÉM-UM



Manta, Miskolc - Az embereket és a kutyákat is próbára tette az ecuadori mentésben való részvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában