Helyi közélet

2016.04.08. 08:39

Kéményseprő-toborzás: a régiekből is lehetnek újak?

Miskolc - Tárgyalnak, hogy a korábbi munkavállalókat vegye át az új közszolgáltató, de a toborzás is elkezdődött.

Miskolc - Tárgyalnak, hogy a korábbi munkavállalókat vegye át az új közszolgáltató, de a toborzás is elkezdődött.

Azoknál az embereknél van a szaktudás, akik a Borsodi Kéményseprő Kft.-ben dolgoznak, ezért nem lehet más alternatíva, csak az, hogy az új szolgáltató átveszi a dolgozókat – ez még a januári közgyűlési ülésen hangzott el a miskolci városvezetés részéről. Akkor került ugyanis a testület elé az a javaslat, amely – a törvényi változásnak megfelelően – július elsejével megszünteti a Borsodi Kéményseprő Kft.-vel korábban megkötött közszolgálati szerződést, és a cég által végzett kéményseprő-ipari szolgáltatást onnantól a katasztrófavédelem veszi át. A városvezetők igyekeztek hangsúlyozni, folyamatosan tárgyalnak az új szolgáltatóval, hogy minden korábbi munkavállaló foglalkoztatása biztosított legyen. Időközben azonban megjelent a katasztrófavédelem hirdetése, amely arról szól, tizenöt megyében – köztük nálunk is – keresnek kéményseprőket. Most akkor tovább foglalkoztatják a régieket, vagy újat keresnek? – ennek jártunk utána.

Itt is előnyt jelent a szakmai gyakorlat. Koczák Szilvia.

Nem átvétel, új jogviszony

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a katasztrófavédelem illetékesei az elmúlt hónapokban egyeztettek a kéményseprőket foglalkoztató cégekkel, és a kéményseprőket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel annak érdekében, hogy a szakemberállomány további foglalkoztatása biztosított legyen. A szóvivő arra is kitért, munkajogilag nehéz lenne megoldani a dolgozók átvételét, de a toborzásra jelentkezhetnek.

Hozzátette: „Az egyeztetésen túl a katasztrófavédelem közvetlenül is megszólítja a kéményseprőket, az érintett megyék és a főigazgatóság honlapján megjelent álláshirdetéssel” – hangsúlyozta.

A miskolci önkormányzatnál is érdeklődtünk, ahol Koczák Szilvia városházi szóvivő is azt erősítette meg, nem átvételről, hanem új jogviszonyba való felvételről van szó, éppen ezért: „A katasztrófavédelem jelenleg is elsősorban a jogszabályváltozás miatt feladat nélkül maradó kéményseprő cégek – megyénkben: Borsodi Kéményseprő Kft., Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. kéményseprési üzletága – szakembereire számít, azonban a pozíciók betöltése nem automatikus.

A betölthető állásokra pályázni kell, az önéletrajzok alapján előminősített szakemberek további egészségügyi alkalmassági, illetve felvételi meghallgatáson vesznek részt.

Mint minden munkakörben, itt is előnyt jelent a szakmai gyakorlat, tapasztalat megléte, márpedig ezekkel jóformán csak azok a szakemberek rendelkeznek, akik jelenleg is ilyen területen működő cégek alkalmazottjai”.

Mindenki érdeke

Azt is elmondta, Pfliegler Péter alpolgármester több alkalommal is egyeztetett ez ügyben a katasztrófavédelem vezetőjével, mindkét fél érdeke –fogalmazott a szóvivő –, hogy a meglévő szakemberek szaktudásukat az új szervezetben kamatoztathassák.


Nem terheli a büdzsét

Arról is érdeklődtünk, miért lesz jobb az új kéményseprő-ipari szolgáltató. „A közszolgáltatás Miskolcon és a megye további 221 településén csak a cég folyamatos pénzügyi támogatásával volt biztosítható, a cég saját árbevétele nem fedezte a működtetés költségeit. A továbbiakban Miskolc költségvetését – tekintettel arra, hogy a feladatellátás kötelezettsége másra hárul –, nem terhelik ezek a kiadások” – magyarázta a szóvivő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában