Helyi közélet

2016.04.28. 13:57

Jótékonysági papírgyűjtés a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Még ma is várják a papírt, amiből a bevételt jótékony célra fordítja az Energetikai Szak­tanács.

Miskolc - Még ma is várják a papírt, amiből a bevételt jótékony célra fordítja az Energetikai Szak­tanács.

A Föld napja alkalmából két napig az egyetemen, a Rockwell feletti, az E/7-es irodaház előtti taxiparkolóban jótékonysági papírgyűjtést rendez az Energetikai Szaktanács.

– A papírgyűjtés egyik célja a környezetvédelem mellett az, hogy jótékonysági célokra fordítsuk a hulladék-újrahasznosításból befolyó bevételeket – nyilatkozta szerda kora délután lapunknak Boldizsár Csongor, az Energetikai Szaktanács elnöke. – A bevételeket Pecsét Istvánnak, a Gyermekrák Alapítványnak, valamint a Miskolci Állatsegítő Alapítványnak ajánljuk majd fel. István egykori hallgatónk volt és májbetegségben szenved, amit itthon, Magyarországon már nem tudnak meggyógyítani, és a költségei is nagyok. Érte már volt több jótékonysági eseményünk, szakestünk is, és úgy néz ki, össze fog jönni a gyógyításra a pénz.

Meghaladták

Csongor elmondta azt is, hogy a kitűzött céljuk az volt, hogy a 3 tonna legyen meg, ám azt meghaladták, így csütörtökre üres konténert kérnek. Szerinte ha van egy nemes cél, az összerántja a közösséget. Legyen az jótékonyság vagy akár a környezet védelme.

– Az összefogás fontos! – erről már Bodnár István beszélt. – Ha az egyetemet nézzük, akkor több mint 11 ezer hallgató van. Közös összefogással lehet környezettudatosan élni. Én tanítom az energetikai mérnök hallgatóknak a környezetvédelem című tantárgyat. Úgy gondoltuk, hogy nem elegendő csak elméletben tanulni a környezetvédelemről. Nem elegendő csak a padban hallgatni, hogy mit kell tenni a környezetért, hanem azt át kell ültetni a mindennapi gyakorlatba is.

Kiderült: Magyarországon átlagosan évente fejenként 170 kilogrammnyi papír keletkezik, azaz fél kiló naponta, ezért nagyon fontos például a szelektív gyűjtés is.

– A hallgatóknak ki szoktam adni egy beadandó feladatot, mi szerint számolják ki karbonlábnyomukat – mondta az oktató. – Hogy mindennapi tevékenységük során mennyi szén-dioxid-kibocsátásért felelősek. A magyar átlag 5600 kilogramm/fő/év. Volt olyan hallgató, akinek 2 ezer, de volt olyan akinek 70–80 ezer kilogramm jött ki.


10,5 millió forintnyi dollár

Sajtóhírek szerint december elején 6–12 hónapot jósoltak az orvosok Pecsét Istvánnak, ami súlyos betegsége ellenére „optimista” becslésnek számított. Az orvosokon kívül senkinek nem volna szabad ismernie a cryo-abláció és a cholangiocarcinoma-hoz hasonló kifejezéseket. Pecsét Istvánnak azonban muszáj, hiszen eme rendkívül súlyos és igen ritka rákbetegséggel küzd. A világon csak hét olyan klinika létezik, ahol lehetőség nyílna a kezelésére. Ezek mindegyike távol van Európától, a legolcsóbb Kínában található. Azonban így is 10,5 millió forintnak megfelelő dollárra lenne szüksége a kezelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában