Helyi közélet

2016.04.24. 19:34

Jó a betegnek és jó az orvosnak. Lehetne jobb?

Miskolc - Nem a betegnek kell hozni-vinni a leleteket. Ezt már Miskolcon megoldották, de lenne mit fejleszteni.

Miskolc - Nem a betegnek kell hozni-vinni a leleteket. Ezt már Miskolcon megoldották, de lenne mit fejleszteni.

– Rég evidens lenne egy olyan, az egész országra kiterjedő információs rendszer, amely valamennyi háziorvost összekötne valamennyi kórházzal és szakrendelővel, valamint a gyógyszertárakkal is – vallja dr. Ujj Róbert miskolci háziorvos.

Előnyök és hiányok

Talán nem is tudja minden miskolci, hogy Miskolcon tavalytól kétféle számítógépes rendszer segíti a háziorvosok munkáját: a Praxinfo (Miskolcon döntően ez terjedt el) és az Infomix cégek háziorvosi rendszere (főleg az utóbbit több helyen is használják az országban és a megyében).

– A Semmelweis Kórházban tavaly üzemelték be azt a modemet, amelyre én is rácsatlakoztam – mondja dr. Ujj Róbert, aki az Infomix rendszerét használja. Lelkesen számol be az előnyökről, ám bosszantják a hiányosságok.

Az elektronikus tajkártya megoldaná a problémát.

Dr. Ujj Róbert

– A képalkotó diagnosztikai felvételeket ugyan nem látjuk, de az ambuláns és szakrendelői leletek, mint a labor, a röntgen elérhetők. Nagy könnyebbség, hogy nem kell a betegnek a leletekért várakoznia, visszamennie, nekünk nem kell lemásolnunk, bevinnünk a gépbe. Bizonyos dokumentumokra, így például a jogszabályban meghatározott időközönként megújított szakorvosi javaslathoz kötött speciális gyógyszerek dokumentumára ez nem áll. Ahhoz, hogy a betegnek fel tudjuk írni a gyógyszerét, a papíralapú javaslat adatait kézzel kell bevinnünk. Sok adat van rajta, s bár betegenként mindez pár perc, de ha úgy adódik, hogy egy nap mondjuk harmincöt beteg jön ilyen javaslattal gyógyszerért, az már jelentős idő és fölösleges energia. A miskolci háziorvos szerint a kétféle rendszer nagyjából ugyanazt tudja.

Félkarú óriás

Az említetteken túl követni képesek például azt is, hogy a patikákban a beteg milyen gyógyszereket, inzulint, kötszert, intim betétet váltott ki, illetve, hogy azt hol írták fel a számára.

– Úgy gondolom, jó volna az is, ha a rendszer „visszafelé” is működne, azaz a szakorvos is látná, milyen betegségei voltak, vannak a betegnek, milyen gyógyszerekkel kezelték, milyen aktuális gyógyszerelést írtak elő a számára. El tudom képzelni azt is, hogy az elektronikus tajkártya megoldaná az összes informatikai problémát. Enélkül, hogy úgy mondjam, az egész félkarú óriás. Nem lehet, hogy akadályt jelentsen egy bankkártyás világban, amikor a pénzügyeinket, a vásárlásainkat is egy fotelből intézhetjük – vélekedik a háziorvos. – Bizonyára nem volna megvalósíthatatlan az sem, hogy a háziorvos számítógépen kérjen időpontot a szakrendelésekre, ezzel is könnyítve a betegek dolgát.


A számítógépes rendszer segíti az orvosok munkáját

Dr. Török Lajos miskolci háziorvos elsők között volt, akik kipróbálták a háziorvosi számítógépes programot.

– Különösen jó, amióta mindkét miskolci kórházzal közös a rendszerünk. A napokban is reggel, a rendelés kezdetén megírtam a beutalót, röntgenfelvételt kérve az egyik kis páciensemről. Dél­előtt 11-kor már láthattam is a leletét a rendelőmben a gépemen. Felhívtam az édesanyát, s telefonon meg tudtuk beszélni a további teendőket. A gyerek addig is nyugalomban volt, az édesanya pedig ápolhatta ahelyett, hogy küldözgettük volna.

A főorvos azt is elárulta: néhány kollégája, főként az idősebbek még mindig ódzkodnak a rendszer használatától.

Ő maga élvezi az előnyöket, ám ő is úgy tartja, jó volna a információtechnológia nyújtotta lehetőségek körét bővíteni és egységesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában