Helyi közélet

2016.04.21. 17:56

Ez Amerika

<em>Nekem tetszik a tengerentúli választási rendszer. Az Egyesült Államokban minden kártyát kiterítenek az asztalra, miközben a jelöltek egy évig ütik-vágják egymást. Semmit nem lehet eltitkolni, nincsenek tabutémák, bárki bármiről nyíltan beszélhet, ebből kára nem származik még akkor sem, ha valakinek a jelöltje éppen veszít. Az USA-ban nem kell udvarolni a hatalmon lévőknek, odaát a műtapsra senki nem vágyik, miként a magas hivatalokat megcélzók sem akarnak mások tollaival ékeskedni, a gesztenyét önmaguknak kaparják ki.</em> Kolodzey Tamás jegyzete.

Nekem tetszik a tengerentúli választási rendszer. Az Egyesült Államokban minden kártyát kiterítenek az asztalra, miközben a jelöltek egy évig ütik-vágják egymást. Semmit nem lehet eltitkolni, nincsenek tabutémák, bárki bármiről nyíltan beszélhet, ebből kára nem származik még akkor sem, ha valakinek a jelöltje éppen veszít. Az USA-ban nem kell udvarolni a hatalmon lévőknek, odaát a műtapsra senki nem vágyik, miként a magas hivatalokat megcélzók sem akarnak mások tollaival ékeskedni, a gesztenyét önmaguknak kaparják ki. Kolodzey Tamás jegyzete.

Az amerikai voksolási szisztéma leggyengébb pontja persze természetesen a pénz. Az elnöki székre pályázó politikusnak – a tudásán és a hibátlan megjelenésén túl – rendelkeznie kell néhány százmillió dollárral, s ha nincs, ne szálljon versenybe. Bernie Sanders, a demokraták veterán jelöltje azért köpködi Hillary Clintont, mert utóbbi annyit költhet, amennyit csak akar. Most éppen George Clooney, az Oscar-díjas holly­woodi filmsztár rendezett számára adománygyűjtést, s ha valaki az asztalához akart ülni, „csak” 353 ezer 400 dollárt, azaz mintegy 100 millió forintot kellett fizetnie, mégsem maradt üresen egy szék sem. Ezzel szemben Sanders támogatói fejenként 27 dollárt fizetnek az öregnek, akiből így nem is lesz elnök soha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában