Helyi közélet

2016.04.22. 18:07

Betonban

<em>Az oktatás újabb területén körvonalazódik botrány: kiszivárogtak a szakképzés tervezett átalakításának elemei. A szakgimnáziumok tanárai már tiltakoznak is, szerintük félművelt emberek kerülnének ki az iskolapadokból.</em> Hajdu Mariann jegyzete.

Az oktatás újabb területén körvonalazódik botrány: kiszivárogtak a szakképzés tervezett átalakításának elemei. A szakgimnáziumok tanárai már tiltakoznak is, szerintük félművelt emberek kerülnének ki az iskolapadokból. Hajdu Mariann jegyzete.

Dióhéjban a lényeg: a közismereti tárgyak számát erősen csökkentenék a szaktárgyak javára. Így például míg az egészségügyi szakgimnázium tanulója közismereti tárgyként tanulna ugyan biológiát, földrajzot, történelmet viszont nem. A turisztika tagozatos pedig például biológiát nem tanulna. A szaktanárok szerint ez így nonszensz. A gyerekeket 14 éves korukra bebetonozzák, semmi esélyük nem marad a váltásra, továbbtanulásról pedig nem is álmodhatnak. Mindezt úgy, hogy a gyerekek egyre később érnek, sokuk még 18 évesen sem tudja, milyen pályát válasszon.

Persze, lehet azt mondani, hogy sok a hiányszakma, meg azt, hogy nem felsőfokú végzettségűekre van szükség, hanem szakmunkásokra, akik egy bizonyos szakterület egy bizonyos feladatát el tudják látni. Mondjuk egy csavart becsavarni, egy széklábat kifaragni. De determinálhatunk-e valakit gyerekként egy bizonyos pályára? Tud-e majd így váltani, ha úgy hozza a sorsa? Hol lesz meg hozzá a rugalmassága? Biztos, hogy a tananyag (kívánt) csökkentése egyet kell jelentsen a széleslátókörűség csökkentésével?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában