Helyi közélet

2016.04.07. 14:55

Igazi „csapatot” építettek, előnyt kovácsoltak a meglévő hátrányukból

Mezőcsát - Nem volt kötelező feladat a fogyatékkal élők nappali ellátásának elindítása, mégis felvállalták.

Mezőcsát - Nem volt kötelező feladat a fogyatékkal élők nappali ellátásának elindítása, mégis felvállalták.

2011 januárjától egy új feladattal bővült a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ által biztosított szociális ellátások köre, mert megkezdte működését a Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye.

„Ez azért jelentős mérföldkő az intézmény életében, mert a törvény szerint a lakosságszám alapján nem volt kötelező feladat a fogyatékkal élők nappali ellátásának elindítása, ennek ellenére az akkori vezetés felvállalta ezt a feladatot” – tájékoztat Szabóné Csapkó Zsuzsanna szakmai vezető.

Az épületet, mely korábban háziorvosi szolgálati lakás volt, Mezőcsát város önkormányzata bocsátotta rendelkezésükre egy jelentősebb átépítés, felújítás után.

A kistérséget látja el

Az intézmény ellátási területe Mezőcsát, valamint a kistérség települései. Az első évük az ellátottak fogadásával az ellátás, valamint az épület megismerésével telt.

„Kialakítottuk a napirendet, ezzel egy időben a „hetirendet”. Dolgoztunk környezetünk barátságosabbá tételén, folyamatosan fogadtuk az újonnan érkezőket, akiknek nemcsak a kollégáim, hanem a régebbi ellátottak is segítettek a beilleszkedésben” – idézi fel a szakmai vezető. Külső programokat szerveztek, könyvtárat, kiállítást látogattak.

Májusban első alkalommal léptek fel meghívott vendégek előtt, egy „Anyák napi bemutatkozó előadás” keretében. A rendezvénynek nagy sikere volt, ami mindenkinek óriási élményt nyújtott, hiszen voltak közöttük olyanok, akik még soha nem szerepeltek előtte sehol.

Számtalan program

2012-ben is számtalan programot szerveztek, „farsangi klubdélutánt” tartottak, elkezdték az udvaruk rendezését, virágokat ültettek, felajánlásból származó facsemetéket, bokrokat telepítettek. „A nyár folyamán néhány gyermek is bekerült az ellátásba, ezért igyekeztünk több játékos programot szervezni, emellett voltunk cukrászdában, fagyiztunk és meglátogattuk a pizzériát is” – tudjuk meg.

Az ősz folyamán részt vettek több kistérségi és városi rendezvényen is, ahol adományokat gyűjtöttek a nappali ellátás számára. Az előző évekhez hasonlóan a 2013. évben is az ellátottak mentális és fizikai gondozása, fejlesztése volt a fő céljuk és ezen belül is az önellátásra, önkiszolgálásra és az önálló életre nevelésre fektették a fő hangsúlyt. 2013-ra sokukban kialakult az esztétikus tiszta környezet igénye, mely nagy hatással volt a személyi higiéniájukra is.

A konyhai ismeretekkel való ismerkedés is nagy népszerűségnek örvendett az ellátottak körében, az itt elkészült fánkok, palacsinták, gofrik, pogácsák és piskótáknak köszönhetően. Eleinte csak a végtermék izgatta a csapatot, 2013-ban már az elkészítés módja iránt is nagy volt az érdeklődés.

Közös fotó és projektek

A 2013-as év egyik legnagyobb élménye volt, hogy a városban fellépő Varga Viktor énekest meg tudták nyerni, hogy egy fénykép erejéig beálljon a csapatba. 2013 nyarán szerveztek egy olyan nyílt, családi napot, ahol reggeltől bárki bármikor bekapcsolódhatott a munkába, betekintést nyerhetett mindennapi életükbe, aktív részese lehetett a foglalkozásoknak, és kicserélhette tapasztalatait hasonló problémákkal küzdő emberekkel.

„Rendezvényünk olyan sikert aratott, hogy ebből azóta hagyományt teremtettünk” – hangsúlyozza Szabóné Csapkó Zsuzsanna. 2014 a pályázati projektek éve volt. A nappali ellátás számára fontos lehetőség volt az „Egészségfejlesztés a Mezőcsáti Kistérségben” TÁMOP pályázati projektben való részvétel és az ezen belül elindított „Fogyatékkal Élők Szülősegítő Klubja”, amelyet havonta rendeztek. Szeptembertől havi egy alkalommal művészetterápiás foglalkozáson vehettek részt. A foglalkozásokat művésztanár tartotta, segítségével sok új tapasztalatot, technikát ismerhettek meg.


A zene szerepe fontos

„A zenehallgatás stresszoldó hatása volt leginkább jellemző és fontos számunkra, de 2015 áprilisától zenéhez értő és hangszeren játszó kolléga és ellátott is érkezett intézményünkbe. Hetirendünk így újabb színfolttal gazdagodott és igen hamar nagy népszerűségnek örvendett” – fejti ki.

A csapatból saját kérésre, nagy szorgalommal és kitartással egy fő gitározni tanul, így az egyéni foglalkoztatás is elkezdődött zenei területen. Évről évre egyre több városi, alapítványi, kistérségi vagy egyházi rendezvényre kapnak meghívást, melynek örömmel tesznek eleget. Jelenleg Kondrák Istvánné terápiás munkatárs, Jónainé Póta Erzsébet és Pósa Erzsébet szociális gondozó nyújt segítséget és végzi a gondozási, fejlesztési feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában