Helyi közélet

2016.04.08. 09:07

Gáz nélkül Miskolcon - Amikor nem mérlegelnek

Miskolc - A miskolci Katowice utcában több lakás ki van zárva a gázszolgáltatásból. Kiderült, miért.

Miskolc - A miskolci Katowice utcában több lakás ki van zárva a gázszolgáltatásból. Kiderült, miért.

Olvasónk az alábbi levéllel kereste meg szerkesztőségünket.

Estére visszakapcsolták

„Manapság sokat lehet olvasni arról, hogy a Tigáz szakemberei gázszivárgás miatt kizárják a fogyasztókat a gázszolgáltatásból. Nos, ez történt nálunk is. Miskolcon, a Katowice utca 4–6. szám alatt elzárták még pénteken határozatlan időre, ugyanis a 4. szám alatt egy lakásban gázszivárgást tapasztaltak. Addig nem kapcsolják vissza, amíg a gázvezetéket fel nem újítják mind a 44 lakásban. Ezzel még nem is nagyon lenne gond, de a lakásszövetkezet elnöke közölte, hogy 55–60 ezer forintot azonnal fizessünk be, mert addig nem kezdik meg a munkálatokat. A két bérházban sok az idős nyugdíjas, akiknek a nyugdíja épphogy csak eléri ezt az összeget. Megértem, hogy amit muszáj felújítani, azt muszáj, de egyik napról a másikra nem mindenki tud ekkora összeget befizetni. Többen kijelentették, hogy nem fognak fizetni, mert ha nincs miből, akkor nincs. Így viszont nem lesz gázunk, mert amíg minden egyes lakó be nem fizeti, addig nem indulnak meg a munkálatok. Három hónappal ezelőtt szintén volt gázszivárgás, de estére vissza is nyitották. Ez hogy lehet? Akkor miért nem köteleztek erre? Az a szóbeszéd is járja, hogy februárban volt egy ilyen eset a Huba utcán, de ott a lakóknak egy fillért nem kellett fizetni. Kíváncsi leszek, meddig maradunk gáz nélkül…”

Kérdéseinkre Száraz Gábor, a Tigáz sajtószóvivője a következőket közölte:

Megoldás lehet

„A Huba u. 42–44–46. társasházat január 29-én zárta ki a Tigáz a szolgáltatásból üzemzavar miatt, ami 56 fogyasztási helyet érintett. A visszakapcsolás fokozatosan, több napon keresztül történt. A gázmérő le- és felszerelésének költségét a Tigáz közvetlenül a lakástulajdonosoknak számlázta ki, míg a csatlakozó vezetékrendszer ki-, visszakapcsolását és a gázmentesítést a társasház részére. (A Katowice utcánál ez szintén járható megoldás.) A Katowice utcán korábban említett üzemzavarnál – a gázmérőnél gázszag volt – a hibaelhárítás még aznap megtörtént, és ez műszaki szempontból nem igényelte a kizárást.

ÉM-JLI


A Tigáznak nincs köze a kivitelezéshez

Ami az olvasói levélben említett problémát illeti, ez esetben a szivárgás a méretlen, tehát a gázmérő előtti szakaszon volt, így a hiba elhárítása csak kizárás mellett valósítható meg, ami 42 fogyasztási helyet érint. Mint Száraz Gábor írta, a társaság azt tanácsolta a közös képviselőnek, hogy több kivitelezőtől is kérjenek árajánlatot. (Mint írta, a közös képviselő jelezte feléjük, hogy nagy a lakásszövetkezet kintlévősége, ezért vonakodnak a költségek megelőlegezésétől.)

– Életveszélyes helyzet elhárítása érdekében mérlegelési lehetőség nélkül ki kell kapcsolni a szolgáltatást – jelentette ki Száraz Gábor – jelen esetben ez történt. A kivitelezéssel a társasház és a lakók bízzák meg az általuk kiválasztott vállalkozót. Megállapodnak a költségekben és a határidőben, ettől függ, hogy mikor lesz újra gáz. Ehhez a Tigáznak semmi köze nincs. Amint a javítási munkálatok elkészülnek, és a műszaki ellenőrzés szerint minden rendben van, a Tigáz visszakapcsolja a szolgáltatást – tudatta a szóvivő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában