Helyi közélet

2016.04.08. 14:14

Bartók Plusz: kulturális sikertörténet

Budapest, Miskolc - Minden korábbinál gazdagabb programot ígér az idei miskolci operafesztivál.

Budapest, Miskolc - Minden korábbinál gazdagabb programot ígér az idei miskolci operafesztivál.

A június tizedikén kezdődő Bartók Plusz Operafesztivál előkészületeiről, a június 19-ig tartó programról tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön Budapesten, ahol elhangzott, különös hangsúlyt kap a Bartók-év kapcsán a város kiemelkedő fontosságú, nemzetközileg is elismert rendezvénye.

A zeneszerző nevével fémjelzett fesztivál az elmúlt több mint másfél évtized alatt az opera Salzburgja lett évente növekvő látogatottságával.

Az idén 345 millió forinttal támogatjuk a miskolci fesztivált.

Balog Zoltán.

Több pénzből

– A hosszú ideje tartó magas színvonalú munkát elismerve idén 345 millió forinttal támogatjuk a fesztivál rendezését, 300 millióval kormányzati döntésnek köszönhetően, és ehhez még a Nemzeti Kulturális Alapból összesen 45 millióval – mondta a tájékoztatón Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere.

A miskolci önkormányzat 80 milliós támogatás mellett még külön 2 milliót nyújt az utcai programokhoz.

Dr. Hoppál Péter, az EMI államtitkára igazi kulturális sikertörténetnek nevezte a Bartók Plusz Operafesztivált, majd hozzátette, a rendezvénysorozat minőségének megtartásában később sem szabad kompromisszumokat elfogadni, miután a város, a fesztivált éltető gárda tizenhat évvel ezelőtt Miskolc kulturális életének új dimenzióját alapozta meg. A jelenlegi előrelépés az államtitkár szerint a jövő zálogát jelenti.

Az EU és Kelet-Európa meghatározó eseménye.

Kesselyák Gergely.

Színes, gazdag program

– Bartók a maga idejében a progresszív, kozmikus zenéje megértetésével, elfogadtatásával ahhoz hasonlóan küzdött, mint az egykori ipari nagyváros tette, teszi ezt kulturális, jelen esetben opera­centrikus programjával, mondta Kiss János, a város alpolgármestere. Pedig Miskolc a rangos fesztivál megrendezésén túl is sokat nyújt a városba érkezőknek hagyományai megismertetésével, régi és újabb kulturális eseményeinek, értékeinek gazdag kínálatával.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató a kilenc napon át tartó színes, gazdag esemény programjából kiemelte, a Moszkvai Helikon Opera, a Bukaresti Nemzeti Opera vendégjátékát, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyét és természetesen a Bartók-életmű-előadás-­sorozatot, a Krakkói Operaház Richard Strauss: Ariadné Naxoszban című vendégjátékát.

Méltó folytatás

Mindezt a színvonalban történő váltást a jelenlegi büdzsé tette lehetővé, így kerülhetnek a hazai és a nemzetközi nézőközönség elé ilyen színvonalat képviselő előadások európai kvalitású sztárok fellépésével.

Mint mondta, a Bartók Plusz Operafesztivál 15 éve az Európai Unió és Kelet-Közép-Európa országainak meghatározó zenei eseménye és az idei ennek méltó folytatása lesz. Megjegyezte, ezeket a mostani prémium terméket képviselő előadásokat minimális jegyáremeléssel kínálják a fesztivál közönségének.


A programból

A nyitógálán Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) ad koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Június 11-től kezdve hat napon át előadás-sorozat mutatja be Bartók életművét, június 11-én és 12-én Bartók és a színpad címmel rendeznek művészeti, bölcseleti és tudományos konferenciát.

A június 11-i Bartók-maratonon bemutatják A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokat, amelyeket M. Tóth Géza állított színpadra. Miskolc közterein egész nap Bartók muzsikáját hallhatják a járókelők és a Nyíregyházi Cantemus Kórus hangversenyén is felcsendülnek Bartók-művek.

Idén is lesz ősbemutató

Idén is lesz ősbemutató: ezúttal Beischer-Matyó Tamás Erkel-díjas zeneszerző Kreatív kapcsolatok című operája várja a közönséget a Budapesti Operettszínház vendégjátékában.

A „Legyen az opera mindenkié!” elgondolás jegyében ezúttal Georges Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják majd az érdeklődők június 17-én. A záró hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora hallható a fesztiválon Kocsis Zoltán vezényletével.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában