Helyi közélet

2016.04.15. 16:41

Angolosan szereti? Akkor irány a Drót!

Miskolc - Az angol konyha ízeiből kaphatnak kóstolót mától – egy héten keresztül – a miskolci Drót Bisztró vendégei.

Miskolc - Az angol konyha ízeiből kaphatnak kóstolót mától – egy héten keresztül – a miskolci Drót Bisztró vendégei.

Ezúttal ugyanis a szigetország konyhája kerül terítékre: sok marhahús és hal. Természetesen nem maradhat le az étlapról a fish and chips és az almás pite sem, de a lazacburgert vagy éppen a skót tojást is megkóstolhatják a vendégek.

A leghíresebb séfek

De vajon létezik-e olyan, hogy angol konyha, és ha igen, akkor jó-e? Ezek a kérdések azért merültek fel, mert sokan és sokszor kritizálták már a szigetország ízeit, miközben a leghíresebb séfek, mint például Jamie Oliver, Gordon Ramsay vagy éppen Nigella Lawson angolok. Egy biztos, a brit konyha egyszerű, sőt – ahogy Komáromi József fogalmazott – nincs is, nem létezik.

„Sok étel van, amire azt mondjuk, tipikusan angol, de a szigetország konyhája a világ más részeiről összegyűjtött, összekevert, angolosított receptekből, ételekből áll” – magyarázta meg kijelentését a séf.

Ami leginkább jellemző a nemzet ételeire, az a sok-sok marhahús és a halas ételek. Mindenképp érdemes megemlíteni a tőkehalból készült fish and chipset, ami a Drót étlapjára is felkerül az angol héten. „Ez egy keményítős bundában készített hal, a panírról érdemes tudni, hogy olyasmi, mint a japánoknak tulajdonított tempura tészta, pedig azt nem is az ázsiai országban találták ki, hanem Angliában” – tudtuk meg.

Tea, de nem húsleves

A Drót menüsorában szerepel majd a beef tea, amit – figyelmeztetett a séf – nem szabad összekevernünk a marhahúslevessel. Ez a „tea” ugyanis intenzívebb, kerül bele babérlevél is, és húsos töltött tésztával tálalják majd. Ezzel persze nem ér véget a marhaételek sora, a vendégek megkóstolhatják a cumberland mártással tálalt marhasültet is. „Ez tipikus angol mártás, citrom- és narancshéjat vörösborban felfőzünk, és ribizlidzsem is kerül bele. Olyan ez, mint az olaszoknál a minestrone leves, azaz, ahány ház, annyiféleképpen készítik el. A Drótban a dijoni mustáros változatát kínáljuk majd a vendégeknek” – mondta a séf.

Fortélyok a marhahúshoz

Ha már a marhahúsnál tartottunk, Komáromi József elárulta, neki ez a kedvenc húsfajtája: „Oda kell figyelni persze a húsválasztásra, én a szaftosabb részt szeretem, mert a zsír adja az ízeket. Persze a sütésnél is vannak fortélyok, a marhahúst nem szabad hirtelen sütni, és persze túlsütni sem. Az, hogy ki mennyire átsütve eszi, ízlés dolga, de én véresen vagy médiumra sütve szeretem.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában