Helyi közélet

2016.04.27. 08:45

12 tévhit az emberi testről

Tényleg hiperaktív lesz a gyerek, ha túl sok cukrot eszik? Valóban elromlik a szemünk, ha túl közelről nézzük a tévét? No és az együtt élő nők biztosan egyszerre is menstruálnak? A nagy tévhitek az emberi testről, melyeket egész eddig rosszul gondoltunk.

Tényleg hiperaktív lesz a gyerek, ha túl sok cukrot eszik? Valóban elromlik a szemünk, ha túl közelről nézzük a tévét? No és az együtt élő nők biztosan egyszerre is menstruálnak? A nagy tévhitek az emberi testről, melyeket egész eddig rosszul gondoltunk.

1. A túl sok cukortól hiperaktívak lesznek a gyerekek

A téma összes tudományos írása cáfolja ezt a megállapítást. Kísérletek során kiderült, hogy nincs igazából észrevehető különbség azon gyerekek viselkedése között akik cukros üdítőt kaptak inni és azoké között, akik édesítőszereset.


2. Az együtt élő nők szinkronban menstruálnak

Még az 1970-es években készültek tanulmányok, melyek alátámasztották ezt a megállapítást, de azóta már számos alkalommal megcáfolták. Az eredeti tanulmányok tele voltak mindenféle csúsztatással és hibával.


3. A kreatív emberek többet használják a jobb agyféltekéjüket

Sokan hisznek benne, még sincs semmiféle kutatás, amely alátámasztaná. A két agyfélteke nem egyforma, mindkét felét használjuk az agyunknak. Egész egyszerűen nincs rá bizonyíték, hogy a kreatív emberek a jobb, míg a racionálisabbak inkább a bal agyféltekét használnák.


4. Az edzés előtti nyújtás csökkenti az izomlázat

Nem, nem valószínű. A bemelegítés alig van hatással arra, hogy edzés után mennyire érezzük az izomlázat. Arra sincsen bizonyíték, hogy a bemelegítéstől csökkenne a sérülés esélye.


5. Naponta 8 pohár vizet szükséges bevinni a szervezetbe

Semmiféle tudományos kutatás nincs, amely alátámasztaná a megállapítást. A tévhit még az 1940-es évekből származik, amikor az egészségügyi szervezetek tanácsolták azt, hogy napi 8 pohár vízre van szüksége a felnőtt szervezetnek. Azóta is ebben a hitben élünk.


6. Ha félhomályban olvasunk, hamarabb elromlik a szemünk

Semmiféle bizonyíték nincs rá, a szemész orvosok sem értenek egyet a megállapítással.


7. Ha túl közelről nézzük a tévét, elromlik a szemünk

Semmiféle tudományos bizonyíték nincs erre sem.


8. Csak 10%-át használjuk az agyunknak

Az emberi agy minden részének van valamilyen funkciója, ezért is nem sérülhet anélkül, hogy hatással lenne a testre.


9. A borotválkozástól gyorsabban és erősebben nő vissza a szőrzet

Ezt a megállapítást már 1928-ban megcáfolták, azóta többször is megerősítették a cáfolatot.


10. Halálunk után tovább nő a hajunk és a körmünk

A törvényszéki orvosok cáfolják a megállapítást, viszont mivel a bőr zsugorodik halál után, a köröm nagyobbnak tűnhet.


11. A fejünkön keresztül adjuk le a testhő nagy részét

A testhőnek kb. 10%-a távozik a fejen át, amely arányban van a teljes emberi testfelülettel.


12. A mobiltelefonok rákot okoznak

Több százezer embert vizsgáltak meg két jelentős kutatás során, egyetlen alkalommal sem tudták bizonyítani az összefüggést.

Forrás: BuzzFeed.


Az ausztrál közlekedésvédelmi hatóság készített egy koncepciót arról, hogyan kéne kinéznie az emberi testnek, ha a legfőbb szempont az autóbalesetek túlélése lenne.

Tudja, hogyan enyhítheti a fogfájást? És a migrént? De azt is eláruljuk, mit tegyen, ha nem tudja abbahagyni a nevetést.

 

Mindenki tudja, hogy az alkohol árt az egészségnek. Habár erre nem gondolunk, amikor megiszunk egy pohár italt a barátainkkal vagy a rokonainkkal. Megmutatjuk, mi történik a szervezetében, ha teljes mértékben lemond az italról.

A kutatók számos alkalommal kimutatták, milyen rossz hatással van a szervezetre a dohányzás. Most viszont arra derül fény, mi történik a testben, ha letesszük a cigit.

Azt hitted, ismered a tested? Nos. Biztos, hogy nem minden részét. Vannak olyan részeid, amikről sose tudtál, de még furcsán is hangzanak.

Mindent összevetve a szervezetünk elég keményen dolgozik azért, hogy egészségesek maradjuk. De van ennek néhány vicces mellékhatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában