Helyi közélet

2016.03.15. 10:46

Újra élhetővé szeretnék tenni Tiszakarádot

Tiszakarád - Tiszakarád polgármestere gyökeres változást akar a faluban.

Tiszakarád - Tiszakarád polgármestere gyökeres változást akar a faluban.

„A rendszerváltás előtt Tiszakarád volt a Bodrogköz legélhetőbb települése” – mondja találkozásunkkor Karászi Zoltán, a település 2014-ben megválasztott polgármestere. „Ma már szinte semmi nincs a faluban, de azért dolgozom, hogy Karád megint vissza­kerüljön régi fényébe.”

Rendőrt szeretnének

Munka pedig akad ezzel bőven és a gondok sem nagyon akarnak szűnni. A települést Tiszacsermellyel összekötő út még mindig nem készült el teljesen. Ráadásul az út földutas szakaszát egy helyi fakitermelő a gépeivel járhatatlanná tette, traktor is alig tud most azon a szakaszon végigmenni. Miután az út önkormányzati tulajdonban van, azt is helyre kell hozni. Most éppen a feljelentést fontolgatják a fakitermelő ellen.

A rendszerváltás előtt itt volt a Bodrogköz legélhetőbb települése.

Karászi Zoltán

A polgárőrséget is újjá akarják szervezni, sok a nem odavaló ember a polgármester szerint.

– Faluőrséget akarunk létrehozni és kirostáljuk azokat az embereket, akik nem megakadályozzák a bűnelkövetéseket, hanem jobb esetben csak félrenéznek. Kiábrándító a közbiztonság a faluban, régóta ígérnek nekünk rendőrt – mondja Karászi Zoltán.

Összehozni a közösséget

Hatszáz munkanélküli van jelenleg a faluban, a felének tudnak munkát adni. Karászi Zoltán tudja csak igazán, milyen nehéz néha a közmunkát is megszervezni, hiszen korábban ő maga volt a közfoglalkoztatottak vezetője.

– Már 2006-ban elindultam a választáson, de akkor még nem nekem hittek az emberek, hiába mondtam, nem jó irányba tart a falu – mondja a polgármester. – 2014-ben ismét azt mondtam, én nem csupán bele akarok ülni a székbe, nekem programom is van, amit majd számon lehet kérni rajtam. Nem hiszek abban, hogy a közmunka lenne az igazi megoldás, de ez is egy módja annak, hogy megtanítsuk az embereket dolgozni, mert némelyiknek szinte azt is meg kell mutatni, melyik végén kell megfogni a kapát.

Nem csupán panasza van a polgármesternek, akivel együtt tartunk a nőnapi ünneplésre az óvodába.

– Belefogtunk a közösség­építésbe, hogy az emberek érezzék, fontosak vagyunk egymás számára. Ilyenek voltak az adventi programjaink, az első igazi falunap, ahol több mint kétezren voltunk és nagyon évezték a lakosok. Korábban annyi volt az idősek napja, hogy küldtek nekik egy csomagot. Most összehívtuk az időseket, együtt ünnepeltünk. A nőnapi köszöntőkor teljesen meglepődtek a karádi nők, őket még sosem köszöntötte az önkormányzat. Ha sikerül összefognunk ismét a közösséget, akkor tudunk majd igazán nagy eredményeket felmutatni. Terveink vannak, sok épület vár felújításra, korszerűsítésre. Karád megérdemli, hogy dolgozzunk érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában