Helyi közélet

2016.03.27. 17:58

Tokaj és Szikszó együttműködése a sikerekért

Miskolc, Szikszó, Tokaj - A tervek szerint közös ipari parkot fog üzemeltetni Abaújban a két város, mivel Tokaj nem tud egybefüggő 20 hektár területet biztosítani ipari park létrehozására a világörökségi területén, amely jogszabályi alapfeltétel az iparipark-létesítő pályázatnál.

Miskolc, Szikszó, Tokaj - A tervek szerint közös ipari parkot fog üzemeltetni Abaújban a két város, mivel Tokaj nem tud egybefüggő 20 hektár területet biztosítani ipari park létrehozására a világörökségi területén, amely jogszabályi alapfeltétel az iparipark-létesítő pályázatnál.

A Tokaji Ipari Parkot Szikszón tervezzük megvalósítani, 20 hektáros területen – jelentette be Posta György, Tokaj első embere és Füzesséri József, Szikszó polgármestere a napokban.

Természetesen az együttműködés keretében Tokajban is létesülnek új munkahelyek a tervek szerint. A két polgármester együtt látogatott el szerkesztőségünkbe, ahol a két város testületének már jóváhagyott, elvi megállapodásáról beszélgettünk.

Az nem vitás, Tokaj bajban lenne, ha a városban vagy annak közelében kellene egy ipari parkot kialakítania a világörökségi helyszínek miatt.

Posta György: Tokaj városa is a világörökségi magterülethez tartozik, így bármilyen ipari jellegű beruházásnak a megvalósítása igen kicsi. Az UNESCO címe komoly szabályokat hordoz magában, így azt is korlátozza, hogy ezeken a területeken milyen ipari létesítmények építésére van lehetőség. Ugyanakkor azt is fontos leszögezni, hogy Tokaj mint a borvidék névadó települése őrizni kívánja a hagyományait a borkultúra területén, a városvezetés nem akarja a borászati ágazatot iparra cserélni. Tokaj területén vannak a térség ivóvízellátásához szükséges kutak is, amiből nemcsak az itt élők, hanem a környéken lakók is ivóvízhez jutnak. A szabályok szerint a vízbázis védelme érdekében a kutak és azok több kilométeres körzetében semminemű beruházást, építést, fejlesztést megvalósítani nem lehet.

Most pedig eljött az idő, hogy megtöltsük tartalommal.

Füzesséri József

Füzesséri József: Szikszó elkezdett tíz évvel ezelőtt egy programot. Egy 341 hektáros területet alakítottunk ki, ipari park részére. Akkor ez egy lehetőség volt a város számára. Most pedig eljött az idő, hogy megtöltsük tartalommal. Számunkra egyáltalán nem sértő, hogy nem Szikszó, hanem Tokaj neve alatt fog üzemelni ez a 20 hektáros terület, hiszen bármerre járunk a világban, be kell látnunk, Tokaj egy húzónév. Vannak olyan tájai a világnak, ahol Budapest vagy Pécs nevét nem ismerik, de ha meghallják, hogy Tokaj, akkor elismerően bólintanak. Ez egy olyan márkanév, ami nem kárára lesz, sokkal inkább használni fog a mi városunknak, hiszen a beruházók erre sokkal könnyebben megmozdulnak.

Ha az észérveket nézzük, akkor azon túl, amit Tokaj polgármestere elmondott, számos más oka is lehet, hogy érdemesebb az ipari parkot Szikszón létrehozni.

Füzesséri József: Így van. Elég, ha csak azt mondom, a Miskolc és Kassa között épülő autópálya nyomvonala az ipari park közvetlen közelében halad majd el, az egyik lehajtója oda vezet. Ezen felül jelentős vonzerő Miskolc közelsége, hiszen ha azok a beruházások, amelyek már körvonalazódnak, meg is valósulnak, akkor rengetegen fognak kijárni a megyeszékhelyről az ipari parkba dolgozni. Azon kívül a Miskolci Egyetemen folyó képzéseknek köszönhetően egyre több gazdasági, műszaki szakember kerül a munkaerőpiacra, akik szintén itt helyezkedhetnek majd el. Így közvetve ebből az együttműködésből a megyeszékhely is bőven profitálhat majd.

Az UNESCO címe komoly szabályokat hordoz magában.

Posta György

Posta György: Azzal mi is tisztában vagyunk, hogy jelentős számú munkahelyet leginkább az ipari beruházás tud teremteni. Elsődleges célunk az, hogy a szikszói iparipark-megállapodás keretein belül Tokajban is megvalósuljon a szabályok és a helyi értékek védelme mellett olyan üzem, ami valódi munkahelyeket teremthet.

Ha már a profit szóba került, Tokaj azzal, hogy nevét adja az ipari parkhoz, bevételi forráshoz is jut majd.

Füzesséri József: Abban állapodtunk meg, hogy a Tokaji Ipari Parkban keletkezett profitot a két város elosztja egymás között 50-50 százalékban. Mondhatják néhányan, miért mondunk le ekkora összegről, amikor az maradhatna nálunk is, hiszen mi dolgozunk vele inkább. Én viszont azt mondom, a két város együttműködése akkor korrekt, ha mindenen megosztozunk.

Posta György: Tokaj az állami újraelosztási rendszer jelenlegi szabályozása szerint kevesebb összeget kap havi szinten, mint ami a valós intézményi hálózat működtetéséhez szükséges, de az idegenforgalmi és iparűzési adóbevételek is alacsonyak. Ezért arra kell törekednünk, hogy minél több külső forrást vonjunk be a város magas színvonalú működésének érdekében, amire kiváló lehetőséget ad a szikszói önkormányzattal történő gazdasági és kulturális együttműködés, mert a Tokajban történő munkahelyteremtésen túl a Szikszón létesülő, Tokaj nevét viselő ipari parkban keletkező profit fele városunkat illeti meg a megállapodás értelmében. Azt még hozzá szeretném tenni, ez egy elvi megállapodás, amelyet mind a két város testülete megtárgyalt és jóvá is hagyott. Az igazi munka majd most kezdődik, amikor meg kell töltenünk ezt a megállapodást valós, értékes tartalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában