Helyi közélet

2016.03.11. 09:15

Miskolci közgyűlés - Költségvetés: hiány van vagy pedig egyensúly?

Miskolc - A turizmus lett Miskolc egyik húzóágazata – hangzott el a márciusi testületi ülésen.

Miskolc - A turizmus lett Miskolc egyik húzóágazata – hangzott el a márciusi testületi ülésen.

A legélesebb vitát a tavalyi költségvetés korrekciója váltotta ki a csütörtöki testületi ülésen Miskolcon. Míg a Fidesz-KDNP frakció egyensúlyról beszélt, addig az ellenzék 12 milliárd forintos hiányt kért számon a városvezetésen.

A Fidesz-KDNP-s képviselők többször is hangsúlyozták, Miskolc most sokkal jobban gazdálkodik, mint 2010 előtt, azaz a szocialista városvezetés idején. „2015-ben a legsikeresebb lobbitevékenységet mutatja a város, milliárdokat nyertünk a stadionra és egyéb fejlesztésekre, miközben hitelt nem tervezünk felvenni, csak abban az esetben, ha megtérülése biztosítható. Miskolc egyre élhetőbb, egyre vonzóbb város lesz” – jelentette ki a várost vezető frakció. Szerintük, amikor a költségvetésről beszélünk, akkor a fejlődő jövőről is beszélünk.

"Ez önök szerint egyensúly?"

A baloldali ellenzék azonban így fogalmazott: már a tavalyi költségvetési vitánál is elmondták, a Fidesz által bevezetett feladatfinanszírozási rendszer megbukott. „Nem tudom, a Fidesz-KDNP képviselői milyen számokat látnak, de 50 milliárd forintos bevétellel és 62 milliárd forintos kiadással zárjuk a tavalyi évet. Ez önök szerint egyensúly? Nem beszélve arról, a működési hiány akkora, amekkora még soha nem volt eddig a város történetében” – hangsúlyozta az MSZP.

A Jobbik pedig azt javasolta a városvezetésnek, térjenek vissza a realitásokhoz. Azt gondolják, nem beszélhetünk gazdasági fejlődésről, miközben a miskolci kisvállalkozások sorra mennek tönkre, illetve a családok megélhetése is egyre nehezebb.

Kiemelt téma volt a közgyűlési ülésen a turizmus is, a várost vezető frakció tagjai sorra elmondták, hogy az elmúlt években milyen jelentős előrelépések történtek ezen a területen. Kiemelték a lillafüredi függőkert megépítését, a Selyemréti Strandot, illetve a Barlangfürdőt. Mint fogalmaztak: „Az idegenforgalom mára Miskolc egyik húzóágazata lett. A város végképp ki tud törni abból a képből, amibe beleszorították a rendszerváltás után” – vélekedtek.

Mi lesz a parkolókkal?

Az ellenzék is fontosnak tartotta a turizmusról szóló előterjesztést, amely a Lillafüred fejlesztésére való pályázást is tartalmazta. A baloldal és a Jobbik azonban hiányolta az erről szóló terveket. Dr. Kriza Ákos polgármester szerint azért nem mutatták meg, mert még nem terv van, csak koncepció. Többszöri kérésre azonban az ülés végére megkapták a kért információkat elektronikus levél formájában.

Az ellenzék részéről az is felmerült, hogy a belvárost, azon belül is a parkolókat is rendbe lehetne hozni, hiszen – mint fogalmaztak – az is a turizmus része.


Miskolc - Csütörtökön tartották a márciusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők hat napirendet tárgyaltak, ebből egyet zárt ülésen. A javaslatok közt volt a tavalyi költségvetés zárása is, illetve turisztikai előterjesztések. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a testületi ülésről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában