Helyi közélet

2016.03.03. 12:06

Mire jó a szeméttároló ellopott zárbetétje?

Miskolc - Üzletszerűen kiszerelik és elviszik a szeméttároló „ketrecek” zár­betétjeit.

Miskolc - Üzletszerűen kiszerelik és elviszik a szeméttároló „ketrecek” zár­betétjeit.

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az éjszaka leple alatt sok miskolci társasháznál a közösségi szeméttárolók zárából eltűnnek a zárbetétek. Ezek pótlása azért is okoz komoly gondot a lakóközösségeknek, mert a szemétszállító cégnél lévő úgynevezett „vezérkulcsnak”, illetve a lakóknál meglévő kulcsokhoz kell egy budapesti cégen keresztül megcsináltatni az új zárbetétet.

Komoly kiadás

Ez mind pénzben, mind időben jelentős hátrány. A másik megoldás az lehet, ha – úgymond – boltban vásárolnak zárbetétet, ám akkor legalább annyi példányban kell kulcsot másoltatni, ahogy lakás tartozik egy-egy konténertároló „ketrechez”.

Az önkormányzati rendészet a rendőrséggel karöltve járőrözéssel igyekszik elejét venni az ilyen lopásoknak, de nyilvánvaló, hogy nem lehet minden szeméttároló mellé őrt állítani.

Guberálók a ludasak?

Hogy miért lopják a zárbetétet? Erre is születtek elképzelések. Az egyik szerint feketén értékesíteni lehet azokat és ezzel némi bevételhez jutni. Mások szerint a guberálócsapatok szerelik ki a betéteket, hogy aztán hozzá való kulcsot tudjanak csináltatni. Ha a lakóközösség a korábbi „kódú” zárat szerelteti be újra, akkor a guberálók már gond nélkül ki tudják nyitni azt és végezni áldásosnak nem igazán mondható tevékenységüket. Amely persze önmagában is tiltott cselekmény Miskolcon.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában