Helyi közélet

2016.03.04. 14:40

Mi lesz veled zsujtai kastély?

Zsujta - Úgy volt, hogy idősek otthona lesz, de 2009-től még egyetlen idős sem érkezett.

Zsujta - Úgy volt, hogy idősek otthona lesz, de 2009-től még egyetlen idős sem érkezett.

A Gönci járásban található kistelepülés, Zsujta közepén áll egy felújított kastély. Bár valamikor nagy tervek voltak vele, de egy ideje semmi sem történik körülötte. Valamikor a Nagymáthé család építtette a 19. században, tudtuk meg a település polgármesterétől, Koncsol Sándortól. Őt kértük meg, mesélje el a kastély történetét. Mint mondta, a műemlék megúszta a második világháború utáni államosítást, csak a cselédlakásokat és a gazdasági udvar került állami tulajdonba.

Az idősek otthona munkahelyeket biztosítana.

Koncsol Sándor

Amikor a kastély utolsó tulajdonosa is meghalt, akkor a katolikus egyházé lett az épület. Ez valamikor a ’80-as években volt. Aztán a kastély egy amerikai befektető, George Hemingway tulajdonába került olyan módon, hogy egyezséget kötött a katolikus egyházzal. Építtetett a faluba egy katolikus templomot cserébe a kastélyért, emlékszik a történtekre Koncsol Sándor.

Csak terv maradt

A templom felépült, az új tulajdonos pedig belekezdett terve megvalósításába, idősek otthonát álmodott a kastélyba. A régi épületben konyhát, ebédlőt és társalgót alakított ki, a kertbe pedig egy új épületet építtetett, ahol 40 apartman található. 2009-ben ünnepélyes keretek között adták át az idősek otthonát, a működtetéséhez szükséges munkavállalók egy részét felvették, de idősek nem érkeztek az intézménybe.

Egy idő múlva elküldték a korábban felvett dolgozókat, az épületet pedig felügyelet nélkül hagyta a tulajdonos. Állítólag német időseket szerettek volna az otthonban elhelyezni, de valami miatt az a terv meghiúsult. Azonban a szolgáltatók kikapcsolták az épületekben a gázt, a villanyt, mert azt a tulajdonos nem fizette, télen szétfagytak a kazánok és a vízvezetékcsövek, a járólapok szintén tönkrementek a hideg miatt.

Üresen áll

2011-ben aztán a megyei önkormányzat úgy döntött, hogy megvásárolja a kastélyt. (Mint arról akkor írtunk, a szocialista képviselők megkérdőjelezték ennek a döntésnek a törvényességét.) Koncsol Sándor úgy tudja, a kastély most állami tulajdonban van, a megye pedig a kezelője. 2012-ben újra fel kellett újítani a régi épületet, de semmi más nem történt, azóta is üresen áll. A polgármester tudomása szerint a református egyház átvenné a kastélyt, ha az állam biztosítaná hozzá a további felújításokhoz és átalakításhoz szükséges összeget.

Állítólag 80–100 millió forint kellene ehhez. A tervek szerint az egyház is öregek otthonát képzelt el benne. Hozzáteszi: a zsujtaiak szeretnék, ha végre működő intézmény lenne az épületből, hiszen az munkahelyet biztosítana a helyieknek, talán újra kinyitna a bolt Zsujtán, és felpezsdülne kicsit az élet.

- ÉM-HE -


Megkérdeztük: Milyen az élet Zsujtán?

A zsujtai közmunkásokkal beszélgettünk, akiket néhány percre zavartunk meg a gereblyézésben.

Zsujta csendes, szép falu, én nagyon szeretem. A baj csak az, hogy a közmunkán kívül nincs más munkalehetőség. De ez is nagy segítség, mert 22 ezer forintból nem lehet megélni – mondta lapunknak Balogh Jánosné.

Szabó Tímea úgy fogalmazott: „Szeretem a falut, mert nyugodt és csendes, itt lakik az egész családom. Szerintem is a munkahely hiányzik a legjobban, és hogy a fiataloknak nincs semmilyen szórakozási lehetőségük”.

Juhász Attiláné azt mesélte lapunknak, hogy ő Budapestről költözött Zsujtára. Először nagyon szokatlan volt számára a csend és a nyugalom, de ma már megszokta.

Sarkadi Zoltánné a mostani polgármestert dicsérte, aki szerinte rendben tartja a falut. Hozzátette: igaz, távol vagyunk mindentől, de a közmunka sok családnak segít.

Bialkó János kijelenti: „itt kell élni, ide születtem. Soha nem gondoltam arra, hogy elköltözzek. Nehéz itt az élet, nincs munkahely, nehézkes a közlekedés, de csend van és nyugalom”.

Gönczi József azt mondja, szeret itt élni. Húsz éve lakik a faluban, jó a kapcsolata az emberekkel. A nehézség az, hogy nincs bolt, és a közlekedés sem a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában