Helyi közélet

2016.03.17. 21:56

Lázár: 266 milliárdos pedagógusbér-emelés után nem nekünk kell bocsánatot kérni

Budapest - A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt évek összesen 266 milliárd forintos pedagógusbér-emelése után nem a kormánynak kell bocsánatot kérnie.

Budapest - A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt évek összesen 266 milliárd forintos pedagógusbér-emelése után nem a kormánynak kell bocsánatot kérnie.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom keddi tüntetésén arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt és Áder János államfőt, kérjen bocsánatot "az elmúlt hat évben megalázott emberektől".

A Miniszterelnökség vezetője ezt úgy kommentálta: a bocsánatkérés felvetése "nem egy szakmai javaslat".

Azt is mondta, hogy a 2013 óta nyújtott összesen 266 milliárd forintos pedagógusbér-emeléssel és a 380 milliárd forintos európai uniós fejlesztéssel "nem mi vagyunk azok, akiknek bocsánatot kell kérniük".

Értékelése szerint jelenleg zajlik egy politikai akció, amelyben pedagógusokat, iskolákat és gyermekeket használnak fel. Ettől el kell választani - folytatta Lázár János - a szakmai problémákat, amelyeket a köznevelési kerekasztalon kell megvitatni. A kormányzati tárgyalópartner személyével kapcsolatban világossá tette: a kabinet Balog Zoltánt és tárcáját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki az egyeztetések lefolytatására.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a megoldásnak a tárgyalóasztal mellett kell megszületnie a tanárok, a gyermekek és a szülők szempontjainak figyelembevételével. "Mi nem tudunk csak a pedagógusok problémáival foglalkozni, hiszen számunkra az iskola elsősorban a gyermekről szól" - fogalmazott.

Megerősítette: szeptember 1-jével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) életében komoly változások lesznek.

Jelezte azt is, szerdán az Emmi többórás szakmai tárgyalást folytatott a Pedagógusok Szakszervezetével, és tudomása szerint az érdekképviselet 25 pontos követeléséből körülbelül 20-ban olyan megoldás születhet, amely mindkét félnek elfogadható.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy az ügyintézés gyorsítását, az eljárások olcsóbbá tételét szeretné elérni a közigazgatásban a kormány, amely áprilisban konzultációt kezd az ügyfelekkel a bürokrácia további csökkentéséről. Megjegyezte: a statisztikai adatok szerint javult az ügyintézés tempója, de ezt maga sem hiszi el. "Túl jónak tűnnek a számok, vannak ezzel ellentétes népi tapasztalataim" - fogalmazott.

Kérdésre azt is elmondta, hogy a bürokrácia nyelvezetének egyszerűsítésén is gondolkodnak, ugyanakkor egy hivatal által kiállított határozatnak törvényileg előírt kötelező elemei vannak.

Ismertette azt is, hogy január 1-je óta egymillió olyan új okmányt adtak ki, amiért nem kellett fizetni, de korábban több milliárd forintos költséget jelentett volna. Ebből 221 ezer személyi igazolvány volt, 238 ezer lakcímkártya, 110 ezer felsőoktatási jelentkezés, 162 ezer vezetői engedély volt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában