Helyi közélet

2016.03.13. 14:04

Keresik a lehetőséget, hogy előrelépjenek Tornaszentandráson

Tornaszentandrás - „Nagy kihívásnak tartottam, aztán, megmondom őszintén, az is lett.”

Tornaszentandrás - „Nagy kihívásnak tartottam, aztán, megmondom őszintén, az is lett.”

Bár a fotós kollégával kacifántosabb úton jutottunk el oda, de tény, hogy a 190 fős kistelepülés, Tornaszentandrás a megye észak-nyugati részén a szlovák–magyar határra vezető 27-es számú nemzetközi főközlekedési út mentén, Komjátitól 4 kilométerre, a határtól alig 8 kilométer távolságra fekszik.

Próbálunk megfelelni az új kihívásoknak. - Krajnyák Dénes

– Minden ide köt, itt vagyok otthon, hiszen itt nőttem fel, aztán itt is telepedtem le, bár a lányaim Miskolcra járnak gimnáziumba, illetve egyetemre – válaszolta Krajnyák Dénes, a község polgármestere arra a felvetésünkre, hogy miért vállalta annak idején a falu vezetését. – Nem most volt, hanem 1990-ben, és akkor még fiatal, 22 éves voltam. Többen kérdeztek, hogy nem vállalnám-e, megpróbáltam, sikerült. Nagy kihívásnak tartottam, aztán, megmondom őszintén, az is lett.

Agrár vonalon

Azt is megtudtuk, hogy tiszteletdíjas polgármesterként kezdte és egyben falugondnok is volt, de később „összeférhetetlenség” miatt „csak” a falu vezetése következett.

– Nehéz időszak volt a kilencvenes évek közepe, amikor a sok családnak több évtizeden át munkát adó Esztramos mészkőbányát végleg bezárták – folytatta Krajnyák Dénes. – Sok lehetőségünk nem lévén önkormányzatunk belevágott a földművelésbe, ebben azért otthonosan mozogtam, mivel agrár végzettségem van. Büszke vagyok arra, hogy hamar talpra álltunk, jól ment a történet, pályázatok útján gépeket szereztünk be. Egyébként ez mind a mai napig a fő bevételi forrásunk, jelenleg mintegy 20 hektáros területen gazdálkodunk.

A polgármester hozzátette, mint nagyon sok kis településen, Tornaszentandráson is az önkormányzat a legfőbb foglalkoztató a Start közmunka keretében, összesen 15 emberrel viszik a programokat.

– A növénytermesztés a fő profilunk, a gabona mellett van fóliánk és üvegházunk is, de a sertéstenyésztésbe is belevágtunk – folytatta. – Természetesen figyeljük a pályázati lehetőségeket is, próbálunk megfelelni az új kihívásoknak. Amit lehetett, eddig megtettünk, de csodákat nyilván nem lehet tenni. Büszke vagyok az eddig elért eredményeinkre, sikerült a középületeinket felújítani, a község járdáit, a hozzánk tartozó utakat rendbe tenni. A szennyvízhálózatunk is kiépült, saját tisztítóberendezéssel rendelkezünk. Működik településünkön családsegítő, és évente visszatérő programjainkkal igyekszünk kiszolgálni az itt élőket. Fontos lenne az egyházzal együttműködve a magyar műemlékállományban is páratlan értéket képviselő ikerszentélyes katolikus templomunk tetőszerkezetének a felújítása.

Krajnyák Dénes hozzátette, folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy előrelépjenek, ennek egyik lehetőségét az idegenforgalom élénkítésében látja.

Csodálatos környezetben

– Van négy vendégházunk, csodálatos természeti környezetben fekszik Tornaszent­andrás – mondta. – A körülöttünk fekvő jelentős nagyságú erdőterület nyújtotta lehetőségeket ki kellene jobban használni, például a vadászatra épülő turizmus erősítésével, vagy éppen a már említett Esztramos-hegyet, és a benne található Rákóczi-barlanggal mint turisztikai attrakciót. Mindez azt a célunkat is szolgálná, hogy munkahelyeket teremtsünk, mert akkor helyben tudnánk tartani a fiatalokat, ami ugyancsak fontos lenne a település jövője szempontjából.

 

Kiállítás

A História-völgy projekt egyik tematikus kiállítása, a „Paraszti praktikák” Tornaszentandráson található. A bemutatóhelyen mindazon praktikákat gyűjtötték össze, melyek a ma emberének környezettudatos és takarékos háztartásában hasznosak lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában