Helyi közélet

2016.03.20. 21:36

Keleti nyitás: thaiföldiek a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Oktatási és kutatási területen működne együtt a thaiföldi és a Miskolci Egyetem.

Miskolc - Oktatási és kutatási területen működne együtt a thaiföldi és a Miskolci Egyetem.

A thaiföldi Rajamangala University of Technology Isan (RMUTI) 12 fős küldöttsége tett látogatást március 17-én és 18-án a Miskolci Egyetemen.

A két felsőoktatási intézmény között 2015-ben kezdődtek a tárgyalások a lehetséges, elsősorban oktatási és kutatási területet érintő jövőbeni együttműködésről. Az első találkozáskor a műszaki és gazdaságtudományi kar érdeklődött legélénkebben a Miskolci Egyetem iránt.

Már ekkor is szóba kerültek esetleges együttműködési lehetőségek az Erasmus Plus nyújtotta programok és egyéb oktatási és kutatási együttműködésekre alapozva.

Ennek következtében a Nemzetközi Kreditmobilitási Pályázat 2016 februári fordulójában a Miskolci Egyetem Erasmus Plus együttműködési pályázatot nyújtott be a thaiföldi egyetemre vonatkozóan is. (Az Erasmus Plus nemzetközi kreditmobilitási pályázat az EU-n kívüli partnerországokba irányuló mobilitási együttműködéseket tartalmazza.)

A két egyetem vezetői megállapodást írtak alá.

Kékesi Tamás

A Miskolci Egyetemnek jelenleg 3 partnerországban (Örményország, Kolumbia, Ukrajna) 5 partnerintéz­ménye van ezen nemzetközi kreditmobilitási pályázatban. A megvalósítható mobilitások közel fele oktatói és személyzeti mobilitás, másik fele hallgatói mobilitás.

Bemutatkoztak

Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettes elmondta: a korábbi kapcsolatfelvétel folytatásaként látogatott a napokban a Miskolci Egyetemre az RMUTI vezetése. A barátságos légkörben zajlott találkozó során a felek bemutatták intézményüket, illetve az itteni egyetemi infrastruktúrával is megismerkedhetett a thaiföldi delegáció. A miskolci karok dékánjai és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetői a tárgyalások során a jövőbeni együttműködési lehetőségekről egyeztettek a thaiföldi féllel.

– E jövőbeni gyümölcsöző együttműködés alapjait tette le a Miskolci Egyetem vezetése a keleti nyitás jegyében, aminek első jeleiként tekinthetünk a benyújtott Nemzetközi Kreditmobilitási Pályázatra, valamint a mostani látogatás során a két intézmény között megkötött egyezményre is – jelezte a rektorhelyettes.

- ÉM-HE -


„Színvonalas az oktatás”

Dr. Viroj Limkaisang professzor, a thaiföldi egyetem elnöke hangsúlyozta: azért választották a Miskolci Egyetemet, mert a szerkezete hasonlít az ő intézményükhöz. Hallották, hogy a miskolci műszaki karokon minőségi, elismert oktatás folyik.

Most a két nap alatt pedig tapasztalatot szereztek arról, hogy itt minden lehetőség adott a színvonalas oktatáshoz és tanuláshoz.

Kiemelte: a thaiföldi egyetem is törekszik nemzetköziesítésre, csakúgy, mint a Miskolci Egyetem. Diákjaikat arra ösztönzik, hogy szerezzenek tapasztalatokat külföldi egyetemeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában