Helyi közélet

2016.03.20. 20:36

Golgota a kisgyőri domboldalon

Kisgyőr - Az út végén ott a felkelő nap, a feltámadás szimbóluma.

Kisgyőr - Az út végén ott a felkelő nap, a feltámadás szimbóluma.

Kékedi László, Kisgyőr polgármestere volt a megálmodója, a Családi Kézműves Szaktábor résztvevői pedig az elkészítői annak a faragott golgotának, melyet vasárnap délután adtak át Kisgyőrben.

A monumentális mű keresztútján 14 stáció található. A jeleneteket angyalok tartják, melyeket a domboldalon hal formában helyeztek el, mert a hal a kereszténység egyik jelképe, mondta az Észak-Magyarországnak a polgármester.

Az angyalok előtt csónak alakú fejfákon kerámiatáblákat helyeztek el, melyeken a látogató megtalálja a stációk történetét írásos formában is.

Az elültetett növények is a történethez igazodnak. Amelyik stáció az emberi jóságról szól, ott rózsafa áll, ahol a gonoszságról, ott szomorú barka. A stációk után Krisztus keresztjét láthatjuk. Ez egy 5 méteres kereszt, melynek gyökerei az ég felé állnak, és nem Jézus megfeszített testét látjuk rajta, hanem életfamotívumot. A középkorban volt használatos ez a motívum, jegyezte meg Kékedi László. A jobb oldali lator keresztjét míves faragás díszíti, azon a tulipán Krisztus keresztje felé hajlik, mert ez a lator megtért, a bal oldali kereszt viszont csak jelzésértékű faragást kapott. Az út végén pedig egy hatalmas, felkelő napkorongot látunk, ami a feltámadás jelképe.

Kékedi László elmondta azt is, a faragás előmunkáit a település közmunkásai végezték, szintén ők takarították ki az elhanyagolt, gazos domb­oldalt, ahová a keresztút került. A tábor népművészei pedig sok-sok ötlettel járultak hozzá az alkotáshoz. Támogatást a Magyar Művészeti Akadémiától kaptak.

Átadták

A tegnapi ünnepség istentisztelettel kezdődött Kisgyőr református templomában. Igét hirdetett Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese, közreműködtek a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagjai. A golgotánál köszöntőt mondott Kékedi László polgármester, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője, az alkotást átadta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában