Helyi közélet

2016.03.30. 18:47

Füst szállt a víz felett, marhákat kísért vágóhídra

Olaszliszka - Olaszliszkán forgatták a Sóhajok hídja kültéri jeleneteit.

Olaszliszka - Olaszliszkán forgatták a Sóhajok hídja kültéri jeleneteit.

Füst száll a víz felett, körülöleli a kompot, amely lassan halad a part felé, egykedvűen álldogáló zsidó marhakereskedőkkel. Kiköt a komp, a kopott ruhájú kereskedők rövid szavakkal és hosszú botokkal terelik a szarvas­marhákat a partra, majd a vágóhíd irányába. Húsz méter után megállnak, az egyik marhakereskedő előveszi a mobilját. Sok ideje nincs, vissza kell terelni a jószágokat a kompra, hogy újra és újra kikössenek a Bodrog jobb partján.

A Sóhajok hídja című film forgatásán járunk Olaszliszkán, ahol a vágóhídi külső jeleneteket rögzíti Szász János rendező és csapata. A vágóhíd Kodelka Ferenc hentes és mészáros tulajdona. A Kodelkát alakító Hegedűs D. Géza nincs a helyszínen, neki egy jelenete volt, azt már korábban leforgatták, visszautazott Buda­pestre, a színház nagy úr.

Kellett egy komp

A film a híres-hírhedt 1925-ös Léderer-féle gyilkosságról szól. Szász János Bodzsár Márkkal együtt megírta a forgatókönyvet, amelyek elkészítésére a Filmalaptól kapott támogatást – tudtuk meg a forgatáson Czeglédi Attilától, a film készítésében résztvevő projektcég, a Kodelka kft. ügyvezetőjétől.

– Tulajdonképpen a helyszínvadászt illeti az érdem, hogy rátalált Olaszliszkára – mondja Czeglédi Attila. – Kellett egy komp, de ahol komp van, ott hajóközlekedés is van. Kivéve ebben az időszakban a Bodrogot, ezért itt annyiszor és akkor tudtunk ismételni a jeleneteket, ahányszor csak szükséges volt. Nagyon nagy szerencsénk volt Olaszliszkával, mert a település vezetése és az itteniek is mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat, többen statisztaként szerepeltek is a forgatáson.

Még két forgatási napot tartanak Budapesten és Válon. A Sóhajok hídja című fekete-fehér nagyjátékfilm 2017-ben kerül majd a filmszínházakba.


Sóhajok hídja

Főszereplők: Nagy Zsolt (Léderer), Gryllus Dorka (Lédererné) és Hegedűs D. Géza (Kodelka)

Rendező: Szász János

Operatőr: Máthé Tibor

Producer: Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás

A film elkészültét a Filmalap 494,5 millió forinttal támogatja.


A hírhedt Léderer-féle gyilkosság

Kodelka Ferenc hentes­áru-hálózatot üzemeltetett Budapesten és az igen vagyonos polgárok közé számított. Kodelka figyelmét is felkeltette Lédererné szépsége és udvarolni kezdett az asszonynak. Léderer Gusztáv nem gördített akadályt feleségének szeretője útjába, mivel a házaspár életszínvonalának fenntartásához szükség volt az udvarló gavalléros adományaira is. Így kerülhetett sor arra is, hogy Kodelka Léderer Gusztáv tudtával annak feleségénél tölthetett napokat, néha még egy-egy éjszakát is. A Léderer házaspár egy idő után elhatározta, hogy pénzt csalnak ki a hentestől majd végeznek vele. Először 1924 novemberében akarták megölni. 1925 januárjában egy valutaügylet bonyolítása ürügyén nagy összegű pénzt csaltak ki Kodelkától, majd a lakásban alvó hentest Léderer szolgálati fegyverével főbe lőtte, felesége pedig egy lavórban fogta fel a kiömlő vért. A következő néhány órában Léderer Gusztáv a hentest akkurátusan feldarabolta, darabjait pedig bőröndökbe rakták.

A bőröndökkel a csepeli Duna-partra indultak, ahol azonban egy gyártelep biztonsági őre, aki szerencsétlenségükre még ismerősük is volt, felfedezte őket. Az őr nem fogadta el Léderer magyarázatát, hogy egy megdöglött kutyát akarnak a vízbe dobni és értesítette a csendőrséget. A csend­őrök kiszálltak munka­társuk lakására, ahol a főhadnagyot ugyan nem találták otthon, de a padláson felfedezték Kodelka még el nem szállított maradványait. A csendőrök Léderernét elfogták és kifaggatták. Léderer Gusztávot néhány órán belül letartóztatták.

Léderert kivégezték, felesége életfogytig tartó szabadság­vesztésből a háború után szabadult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában