Helyi közélet

2016.03.25. 10:29

Felmennek bulizni a Bükkbe és otthagyják a szemetet

Miskolc - A Bükk-hegységet járó és túrázni szerető olvasóink jelezték, hogy sok a szemét a környező erdőkben.

Miskolc - A Bükk-hegységet járó és túrázni szerető olvasóink jelezték, hogy sok a szemét a környező erdőkben.

A probléma nem új keletű, hiszen az illegális szemétlerakók mellett „kirándulók” is ott hagyják a szemetüket időről időre az erdei ösvények mellett. Makár Richárd, a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöke ismeri a problémát: ezek a „turisták” felmennek a könnyen megközelíthető – többnyire autóval elérhető – kirándulóhelyekre bulizni, inni, és ahelyett, hogy a felvitt italosdobozokat, különböző csomagolóanyagokat összeszednék és magukkal vinnék, azt a helyszínen hagyják. A természetjárók viszont a saját eszközeikkel igyekeznek megvédeni a Bükk-hegységet és a környező erdőket. Ezért időről időre együtt a fiatalabb korosztállyal, a gyerekekkel takarítanak meg egy-egy ösvényt, erdőrészt, ugyanis vallják, hogy a gyerekeken keresztül lehet a társadalmi közgondolkodáson változtatni ez ügyben is.

Önkéntes akció

– Ugyanakkor április 28. és május 1. között kerül idén megrendezésre a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció, ami ma Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma, és azokat várja, akik a környezetükért tennének – fogalmazott Makár Richárd, a megyei természetjáró szövetség vezetője.

Ez alatt a négy nap alatt bárkinek lehetősége van megtisztítania környezetét, lakóhelyét – érdemes tájékozódni, hogy erre hol van lehetőség –, a kesztyűket és zsákokat a szervezők biztosítják az érdeklődőknek. Azonban ha valaki bejelentést szeretne tenni súlyos környezetkárosítás miatt, azt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál, az ÉSZAK­ERDŐ-nél, illetve a Miskolci Önkormányzat illetékes osztályán teheti meg.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában