Helyi közélet

2016.03.09. 16:23

Ezek itt a 21. század kórházai!

Miskolc - Sok változás történt a kórházi ellátásban Miskolcon. Mennyire segítenek a tájékozódásban a honlapok?

Miskolc - Sok változás történt a kórházi ellátásban Miskolcon. Mennyire segítenek a tájékozódásban a honlapok?

Halljuk a friss hírek között: a budapesti kórházak vezetői azon háborognak, az utóbbi években aránytalanul nagy fejlesztések történtek a vidéki kórházakban. Amúgy valóban, Miskolcra is jutott több milliárd, döntően uniós támogatás. A fejlesztések, illetve a kórházak közötti szakmai harmonizáció számos változással járt, amit nem egyszerű követniük a betegeknek. Az átadásokon mondhatni szlogen volt: ez itt már a 21. század! Nos, ahhoz bizony hozzátartozik az informatikai tájékoztatás is. Megnézzük hát a két kórház honlapját.

Az osztályvezetők folyamatosan vezetik át a változásokat. Dr. Tiba Sándor

Keressük a keresőt

Kollégámmal találomra kiválasztjuk: a B.-A.-Z. Megyei Kórház egy szakrendelését: mit lehet tudni a stroke utógondozóról? Beírnánk a keresőbe, ám hiába keressük – egészen hiába. Kereső funkció egyáltalán nincs. Találunk viszont a kezdőlapon egy bélyegblokk nagyságú videót. Vicces ebben a méretben… A sok érdektelen között találunk egy menüpontot: „járóbeteg struktúra”. Nem erre gondoltunk. Viszont így megláthatjuk: a legutóbbi PDF még a július 1-jei állapotokat tükrözi, szerepel rajta többek között a mozgásszervi rehabilitációs központ, amely ugye már nem létezik a megyeiben… Na, de tovább!

Olyat találunk, hogy „információk az osztályokról”, de olyat nem, hogy a járóbeteg-szakrendelésekről. Végül a rendelési időknél bukkanunk eligazításra. Görgetünk lefelé végeláthatatlanul (a Ctrl+F kombináció segít, de nem mindenki ismeri) hosszú listán. Talált. Egy apró térkép szolgálja az eligazítást. Felnagyítanánk, ám erre ugyanazt látjuk ugyanakkorában, kilencszer…

Más rendeléseknél belterjes rövidítéseket találunk, mint például: JÁFEK. A telefonkönyvben nincsenek nevek, van viszont előjegyzési lista, ez dicséretes. Az információkat illetően az egyes intézményrészek között nagy a különbség, például a GYEK és a sebészeti tömb vezetői alighanem nagyobb gondot fordítanak rá.

Megállapítjuk: az oldal, legnagyobb jóindulattal is, az internet elterjedésének kezdeteire emlékeztet.

Átlépünk a Semmelweis kórház oldalára. Én mintegy fél éve bóklásztam rajta, s nagy bosszúsan csuktam be, annyira nem nyújtott segítséget, sőt tele volt elavult információkkal. Most meglepődöm: tudomásom szerint minden a helyén, egy-egy kattintással még az elérhetőséget segítő menetrendekhez is eljutok. Egyedül a kórháztérképet hiányolom, s talán a másik kórháznál elérhető előjegyzések listáját, amely alapján kikövetkeztethető volna, mire is számíthatok.


Pénz is kell, ehhez is

– Nyomatékosan megkértem az osztályvezetőket, hogy folyamatosan vezettessék át a változásokat. A térkép hiánya valós hiányosság, a kórházban kitett óriástérkép is elavult már. Most kértünk be árajánlatokat az új legyártására. Ha elkészül, annak a fényképét tesszük majd fel a weboldalunkra – reagált felvetésünkre dr. Tiba Sándor, a MISEK főigazgatója. A másik kórházból azt a magyarázatot kaptuk: egy igazán jó honlaphoz pénz is kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában