Helyi közélet

2016.03.06. 10:08

Egy mába álmodott múltszázadi borbélyüzlet

Miskolc - Jó értelemben vett kocsmahangulat várja a fodrászatban a férfiakat.

Miskolc - Jó értelemben vett kocsmahangulat várja a fodrászatban a férfiakat.

Régi borotvák a falakon, a pulton pamacsok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a férfiember arcán jó nagy hab keletkezzen borotválás előtt. Persze ma már kevesen használják ezeket az eszközöket, hiszen vannak modern borotvahabok, krémek, amelyeket pamacs nélkül is kiválóan lehet habosítani. De azért jóleső érzés betérni egy olyan borbélyüzletbe, ahol ezek a tárgyak sorakoznak a fodrászasztalon, felidézve a múltszázad elején játszódó olasz, amerikai filmek hangulatát.

Egyre igényesebbek a férfiak, szívesen járnak fodrászhoz. Juhos Gergő

Nincs női csacsogás

A miskolci Greg Szalon pont ilyen, igazán férfiaknak való hely, ahol nincs helye a fodrászüzletben megszokott női csacsogásnak. A bárkocsin italok sorakoznak – merthogy a szépítkezés ára tartalmaz egy welcome drinket is – alkoholos és mentes felváltva, a női magazinok helyett pedig Playboyt kínálnak olvasásra a vendégnek. A falakon számtalan szakállas fotó és persze bajuszminta sorakozik, ha kell, ebből is válogathat a vendég. A szépítkezés mellé pedig irodalmi, történelmi ismereteket is szerezhetnek a borbélyra váró férfiak, hiszen az egyik kép összegyűjtve mutatja be, milyen bajuszt viselt Rákóczi Ferenc, József Attila, Móricz Zsigmond vagy éppen Táncsics Mihály.

Juhos Gergő tulajdonos és kollégája, Angyal Alex úgy fogalmaztak, jó értelemben vett kocsmahangulat várja üzletükben a férfiakat. „Itt mindig jó hangulat van, a férfiak betérnek egy borotválásra, hajvágásra, beszélgetnek nőkről, viccelődnek, jól érzik magukat. Egészen más, mint egy női fodrászszalonban” – mondta Gergő. És hihetünk neki, hiszen dolgozott női fodrászatban is, de úgy gondolja, a nők sokkal többet panaszkodnak, mint a férfiak.

Divat lett a szakáll

„Hetedikes koromban eldöntöttem, hogy fodrász leszek, akkoriban láttam a tévében, hogy dolgoznak a fodrászok, és megtetszett. Az álmom az volt, hogy egyszer saját szalonom lesz, de szerettem volna valami különlegeset, egyedit, így jutott eszembe egy különleges férfi fodrászat ötlete. Ma már egyre igényesebbek a férfiak is, így szívesen járnak fodrászhoz, borbélyhoz” – mesélte Gergő.

Aki azt is bevallotta, azért is hagyta ott a női fodrászatot, mert nem szeretett a festéssel pepecselni, sokkal jobban szereti a férfi hajvágást, a szakállakat borotválni. Az utóbbira most van is igény, hiszen újra divat a szakáll, így sokan már férfi fodrászatban igazíttatják az arcszőrzetüket. „Itt minden milliméter számít, hiszen, ha nem pontos a vágás, igazítás, az azonnal észrevehető” – tudtuk meg.

A szalon még csak három hete nyílt, de a tulajdonos elárulta, a férfiak már most is szívesen látogatják. A különleges, múltszázadi hangulatot idéző berendezés is vonzza a tekintetet, van, hogy a járókelők csak azért betérnek, hogy láthassák a korabeli fodrászeszközöket.

Amikről megtudtuk, a régiségvásáron gyűjtötte össze Gergő, persze nem kis türelemmel.

Juhos Gergőnek az volt az álma, hogy egyszer férfi fodrászatot nyisson. Szeretett volna egy különleges üzletet, ami ma még ritka a piacon. Mondjuk olyat, ami egy jó értelemben vett kocsma, ahová betérnek a férfiak, beszélgetnek, viccelődnek, de mellette persze hajat vágathatnak és megborotválják őket. Így született meg a klasszikus borbélyszalon ötlete, majd vált valóra az álom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában