Helyi közélet

2016.03.25. 07:34

A tanárok nem "dőltek be"

Miskolc - „Az nem hoz megoldást, ha egy nagy Klik helyett sok kicsi Klik lesz.”

Miskolc - „Az nem hoz megoldást, ha egy nagy Klik helyett sok kicsi Klik lesz.”

– Az igazi kérdés az, hogy az erősen központosított rendszer megszűnik-e vagy sem, az iskolák visszakapják-e az önállóságukat vagy sem – reagált arra a hírre Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, hogy megszűnik a Klik, azaz az állami iskolák fenntartója. Ezt hét elején jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hozzátéve: az iskolák továbbra is állami fenntartásban maradnak.

Megfelelő finanszírozásra és struktúrára van szükség. Pilz Olivér.

Pilz Olivér jelezte: ezenkívül semmi konkrétumról nem lehet tudni, valószínűleg egy újabb olyan bejelentésről van szó, ami a következő pedagógustiltakozás előtt volt esedékes.

Közelebb

Szerinte az hozna a problémákra igazi megoldást, ha az iskolákhoz közelebb kerülne a döntéshozó. Az viszont nem segít a bajokon, ha egy nagy Klikből most 15 kicsit csinálnak. Pilz Olivér úgy véli: nem helytálló Rétvári Bence azon kijelentése, hogy azért kell az állami fenntartás, hogy mindenütt minőségi oktatáshoz jussanak a diákok. Minőségi akkor lesz az oktatás, ha megfelelő finanszírozáshoz jut és megfelelő struktúrában működik, fogalmazott az elnök. Hozzátette: a kormány előszeretettel hangsúlyozza, hogy mennyivel több pénz került az oktatásba, mint évekkel ezelőtt. Ez a többlet azonban a pedagógusbérek emelkedése miatt keletkezett, valamint az uniós pályázatokból, de a működésre nincs elég forrás. További fontos ügyek sem haladnak előre, hívta fel a figyelmet. A tananyagcsökkentést az alapoktól kellene kezdeni, tankönyvügyekben pedig döntést kellene hozni, mert lassan itt a könyvrendelés ideje – hangsúlyozta.

„Nem volt téma”

A Herman gimnázium igazgatója, Madarász Péter tagja a köznevelési kerekasztalnak. (Mint ismert, a gimnázium január eleji nyílt levele indította el a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozást.) Az igazgató sem tud részleteket a Klik megszűnéséről, mint mondta, a kerekasztalon ez nem is volt téma. Véleménye szerint attól még működhetnének jól az iskolák, hogy állami fenntartásban vannak, csak a túlzott centralizációt és a kettős fenntartás okozta problémákat kellene orvosolni.

– A kerekasztal fenntartással foglalkozó munkacsoportjának ülésére legutóbb három polgármester is eljött. Az egyikük azt a javaslatot tette, hogy a fenntartóhoz csak a pedagógusok bére és a szakmai felügyelete tartozzon, minden más dologi kiadás a működtetőhöz, azaz az önkormányzatokhoz. Ez persze lehet, hogy a kisebb önkormányzatoknak gondot okozna, de megfelelő finanszírozással megoldható lenne – sorolta az igazgató.

A március 30-ai tiltakozással kapcsolatban hangsúlyozta: a Herman gimnázium mint intézmény nem vesz részt benne, mert csak törvényes keretek között szeretnének mindent megtenni az oktatás ügyéért. Azonban az iskola több pedagógusa is úgy döntött, polgári engedetlenséget követ el, és a Tanítanék mozgalom felhívására reggel 8–9-ig nem dolgoznak jövő szerdán.

Egy helyett több kicsi?

Mint arról már beszámoltunk, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke szerdán elmondta: a sztrájkbizottság 25 pontos követeléséről folytatott tárgyalásokon szó volt a Klik megszüntetéséről is. Nem tudják, „miért szaladtak előre”, de a bejelentés nagyon jól hangzott – közölte, hozzátéve: a problémákat maga a Klik testesíti meg.

A PSZ elnöke kiemelte: a hír nem jó, nem egy Klik lesz, hanem nagyon sok kis Klik, de az állami fenntartás nem szűnik meg, és továbbra sem látják az intézmények szervezeti és szakmai önállóságának biztosítását, a várható jogosítványokat.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában