Helyi közélet

2016.03.01. 18:02

A leghatékonyabb adó az, amit bevallunk és befizetünk magunktól

Mezőkövesd, Miskolc - A térség önkormányzatai számára a nagy kiugrási lehetőség 2016-ban és azt követően jöhet el. Interjú: Tállai András miniszterhelyettes-adóügyi államtitkárral, Mezőkövesd és térsége országgyűlési képviselőjével.

Mezőkövesd, Miskolc - A térség önkormányzatai számára a nagy kiugrási lehetőség 2016-ban és azt követően jöhet el. Interjú: Tállai András miniszterhelyettes-adóügyi államtitkárral, Mezőkövesd és térsége országgyűlési képviselőjével.

A politikussal nehéz volt időpontot egyeztetni a beszélgetésre. A Mezőkövesd Zsóry FC hagyományos szurkolói ankétja előtt sikerült kiszakítanunk egy szűk órát Tállai András életéből.

Szeretném elérni, hogy az adózó ne nyűgnek érezze az adózást.

Országgyűlési képviselőként elégedett volt-e térségének tavalyi esztendejével?

Tállai András: A 2014-es választásokat megelőzően feltérképeztem a duplájára nőtt körzetem gondjait és problémáit. Huszonhét helyett már ötvennégy települést képviselek, és ez több mint százezer lakost jelent. Naprakészen tudom, hogy a városok és a községek milyen nehézségekkel küzdenek, hány pályázatot nyújtottak be, miket szeretnének megvalósítani, fejleszteni, és ezért tudom őket segíteni, eredményesebbé tenni. A választásokat követően több önkormányzat is súlyos gondokat örökölt, ezek megoldásához jelentős segítséget kellett nyújtanunk, de odafigyeltem a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint az Európai Unió által kiírt pályázatokra is. Lehetőségeimhez képest körzetem minden közösségét segítettem. Összességében elégedett vagyok, de jól tudom, hogy a térség önkormányzatai számára a nagy kiugrási lehetőség 2016-ban és azt követően jöhet el.

Voltak-e olyan céljai, amelyeket nem sikerült megvalósítania?

Tállai András: Konkrét fejlesztési lehetőségeink közül nem sikerült a mezőkövesdi repülőtér és a volt katonai laktanya hasznosítása, ezeket az objektumokat nem tudtam a helyi gazdasági élet és a települések szolgálatába állítani. Nagyon bízom benne, hogy a 2014–2020-as uniós fejlesztési lehetőségek fordulatot és forrásokat, továbbá befektetőket hoznak. A nagyívű, a munkahelyeket teremtő terveket, fejlesztéseket ugyanis igazán tőkeerős vállalkozások nélkül nem lehet megvalósítani.

Az egyik közösségi portálon mindig előre tudatja, hogy az adott héten merre viszi az útja. Ebből bárki láthatja, hogy pár nap alatt akár tíz-tizenöt rendezvényre is ellátogat. Mivel más képviselőtől ilyet nem vagy csak ritkán látok, meg kell kérdeznem: mi az ami erre ösztökéli?

Tállai András: Előre megfontolt szándékkal teszem ezt. Igaz, hogy a lejáratásomra és a hiteltelenítésemre törekvő, a Facebookon megjelenő képek és híradások is pont ezek miatt látnak napvilágot. Ezért már többen le akartak beszélni erről a nyilvánosságról, arról, hogy ne adjam hírül mikor és merre megyek, de másképpen döntöttem. A körzetemben élők szeretik, kedvelik és figyelik ezeket az információkat. Fogadóórákat is kell tartanom, szívesen teszem, mert ez a képviselői feladatom legfontosabb része, így ezeket a programjaimat szintén felteszem minden közösségi portálra. Viszont sok olyan szereplésem van, amelyik egyáltalán nem kerül ki nyilvános oldalakra: ezek a hivatali munkámból erednek és nem a hétvégéket, hanem a munkanapokat érintik.

Napi munkája Budapesthez köti, viszont Mezőkövesden él, ez a város a szívügye. Miként veszi ki a részét a stratégiai döntések előkészítéséből?

Tállai András: Nem csak Mezőkövesden veszem ki a részem a fontos döntésekből, ez mind az ötvennégy településemre is igaz. A területfejlesztés ügyének előmozdítása és a pályázati lehetőségek minél sikeresebb számbavétele érdekében három fejlesztési társulást hoztunk létre Nyékládháza, Mezőcsát és Mezőkövesd központtal. Segítségükkel az egész térséget bevonjuk az együttműködésbe, koncepciónkat pedig ugyancsak az egész térségre vonatkoztatva határozzuk meg. Ennek a kihívásnak a három társulás maximálisan megfelel. Mezőkövesd egyébként számomra valóban fontos település: itt élek, itt voltam polgármester, a városban megszületendő döntésekről dr. Fekete Zoltán polgármesterrel folyamatosan konzultálok.

Korábbi munkái mellé januártól újabbak társultak: az adóügyekért felelős államtitkár is lett. Amellett, hogy a kormány első számú adópolitikusa, pártjának megyei elnöke, labdarúgóklubot irányít és ötvennégy települést képvisel az országgyűlésben. Hogy futja mindenre?

Tállai András: Mindennek meg akarok felelni, s miután közéleti szerepvállalásom eddigi tizennyolc évében így tettem, előttem nem kétséges, hogy mostani, új feladatomat is maradéktalanul ellátom majd. Azt viszont szeretném, ha az eddigi huszonnégy helyett harminchat órából állna egy napom, így ugyanis könnyebb lenne a dolgom.

Az adózás sikamlós terület. Sok konfliktusra számít?

Tállai András: Az adózás és az adóztatás olyan terület, amely érdekeket sért, erre a napokban is láttunk példákat. Minden állampolgár azt szeretné, hogy ne fizessen, vagy kevesebbet fizessen és több maradjon a zsebében. Célkitűzésem világos: azt akarom elérni, hogy az adózó ne nyűgnek vagy problémának érezze az adózást és az ezzel járó bürokratikus fela­datokat, hanem természetes állampolgári kötelességeként tekintsen rá. Ehhez a szemlélethez változnia kell a hatóságnak: fontos, hogy domináljon az adóhivatal szolgáltató jellege, növekedjen a felelőssége. Vallom, hogy az a legjobb, a legolcsóbb és a leghatékonyabb adó, amit az adózó saját maga vall be és fizet meg. Növelnünk kell az önadózás tudatosságát, s azt készséggel elismerem, hogy ez vitákkal is járhat.

Ha egyszer majd azt érzi, hogy csökkenteni kell a terheit, melyik területétől válna meg a legkönnyebben?

Tállai András: Ezen még nem töprengtem, ezért konkrét választ sem tudok adni. A feladataim jelentős részét nem én választottam és nem én kértem. Az államtitkári és az adóügyi feladatokat is a miniszterelnök úrtól kaptam, s arról nyilván Orbán Viktor dönt, hogy ezeket meddig végezhetem el. Arról azonban én határozok, hogy meddig vállalom a képviselői kihívást. Még érzek magamban erőt, így erről a közeljövőben nem mondok le. A társadalmi funkciókat pedig nem munkának, nem feladatnak tekintem, hanem hobbinak. Másnak a vadászat, a horgászat vagy a kártyázás jelent kikapcsolódást, addig nekem a mezőkövesdi foci irányítása jelenti ugyanezt.

Saját maga írja a beszédeit vagy profi fogalmazókra bízza ezt a munkát?

Tállai András: Érdekes kérdés, ezt még soha nem kérdezték meg tőlem. Állam­titkárként a parlamenti beszédeimhez természetesen kapok segédanyagot, de ennek vázlatát, tartalmát és mondanivalóját én találom ki, rakom össze. Utóbbi igaz a településeken tartott avatóbeszédeimre, végső soron pedig bármilyen közszereplésemre. Egyetlen esetben használok előre megírt szöveget: az állami ünnepségeken, hiszen ezeken minden szónak a helyén kell „ülnie”.

Az ország makrogazdasági mutatói tavaly kedvezően alakultak. Mit remél az idén?

Tállai András: Arra számítok ebben az évben, hogy a teljesítménye alapján Magyarország több mutatóban is az EU élvonalába kerül majd. Mit jelent ez a számok nyelvén? Kétszázalékos költségvetési hiányt, a GDP – a nemzeti össztermék – hetvenöt százaléka alá csökkenő államadósságot, háromszázalékos gazdasági növekedést és kiemelkedő foglalkoztatási mutatókat. Utóbbiról annyit, hogy már négymillió-kétszázezren dolgoznak, s nincs elegendő szakképzett munka­erő – néhány éve ez még elképzelhetetlen volt.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy aki támogatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot, adókedvezményt kap. Mikor tudhatunk meg erről bővebbet?

Tállai András: Az adókedvezményt a gazdasági társaságok és vállalkozások vehetik majd igénybe, a magánszemélyek nem. A tervek szerint a látvány-csapatsportok működését-fejlesztését támogató TAO-t bővítjük ki az olimpiai mozgalom támogatására. Az előterjesztést a napokban tárgyalja az országgyűlés.

Mikor avatják fel a kibővült mezőkövesdi stadiont?

Tállai András: A közeli napokban teljesen készen lesz. Az avatóünnepséget vagy az átadást azonban nem akarjuk bajnoki labdarúgó- mérkőzéshez kötni.

Arról van-e információja, hogy a diósgyőri aréna rekonstrukcióját miért nem kezdték még el?

Tállai András: Ha „valaki” belekezd egy építkezésbe, nem árt, ha tisztában van azzal, hogy milyen határozatokat kell megszereznie. Ehhez sok-sok szakhatósági engedélyre van szükség, ezek begyűjtése hosszabb folyamat, akárcsak a tervezés és a kivitelezés. A diósgyőri helyzetet bonyolítja, hogy a „falakon” belül működő sportélet van, és ez tovább hosszítja a várva várt munkálatok megkezdésének idejét. Úgy tudom, hogy 2017-re készül el az új aréna, s amikor készen lesz, mindenki meg fogja érteni, miért is kellett rá ennyit várni. A létesítmény az ország egyik legszebb stadionja lesz, és biztos vagyok abban, hogy a diósgyőri nézők, akik imádják a labdarúgást, rendszeresen meg fogják tölteni.

Túléli-e, ha az ön által elnökölt klub labdarúgócsapata nem jut fel az NB I-be?

Tállai András: Emberként valószínűleg igen, de sport­emberként és sportvezetőként ez már egyáltalán nem biztos. Azt kívánom magamnak, hogy ne kelljen ezzel az érzéssel szembesülnöm, én ugyanis arra készülök, hogy ősztől ismét megmérkőzünk az első osztályban a DVTK-val. Volt már ilyen, és ezek a találkozók életem eddigi legmeghatározóbb sportélményei voltak. A tavasz fő célja az, hogy kerüljünk be az élvonalba. Bár korábban azt nyilatkoztam, hogy nem fontos a feljutás, az elmúlt egy hónap és Pintér Attila idejövetele azt mondatja velem, hogy határozott célunk a legmagasabb osztály. A volt szövetségi kapitány kilenc minőségi játékost hozott csapatunkhoz, játékosainkat pedig képesnek tartom arra, hogy a hátrányukat ledolgozva megszerezzék a boldogságot jelentő második helyet. Az ehhez szükséges feltételeket előteremtettük: összefogtunk és erőnkön felül teljesítettünk annak érdekében, hogy vezetőedzőnk szakmai feltételeit teljesítsük, most azt várjuk tőle, hogy az NB I-be kormányozza a Mezőkövesd Zsóry FC-t.

Tervezi-e már a nyári hónapjait? Ugyanis a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság és a Rio de Janeiróban sorra kerülő olimpia az ön számára hivatalból könnyen elérhető…

Tállai András: Ennyire soha nem nézek előre. A kontinensbajnokság összecsapásait itthon, baráti körben nézem majd és velük akarom megünnepelni továbbjutásunkat. Az ötkarikás játékokról annyit, hogy jó lenne eljutni Brazíliába, de ennek érdekében még egyetlen lépést sem tettem…


Névjegy: Tállai András

Életkora: 57 év

Képzettsége: közgazdász, üzemgazdász, adótanácsadó és könyvvizsgáló

Végzettsége: Pénzügyi és Számviteli Főiskola

Beosztása: a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, adóügyi és parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő (1998 óta)

Hobbija: labdarúgás

Sportfunkciója: elnöke az NB II-es labdarúgócsapatot tulajdonló Mezőkövesdi SE-nek


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában