Helyi közélet

2016.02.20. 11:59

Tovább erősödhet és fejlődhet az agrárágazat

Encs - Teljesen megtelt pénteken délelőtt Encsen a Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagyterme.

Encs - Teljesen megtelt pénteken délelőtt Encsen a Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagyterme.

Az érdeklődés az Azúr Takarék Takarékszövetkezet által szervezett Agrár Szakmai Fórumnak szólt, melyen az érdeklődő gazdák, polgármesterek és szakemberek több előadót is meghallgathattak.

Köszöntőjében Szemán Jánosné, az Azúr Takarék elnöke örömét fejezte ki a telt ház láttán: „Érdemes volt megszerveznünk a fórumot” – mondta majd kiemelte: „Szövetkezetünk több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött segíti ügyfeleit, köztük a mezőgazdasági szektorban tevékenykedőket is”.

Az információ: kincs

Dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő megnyitó beszédében többek között azt mondta, hogy a most megnyíló uniós támogatások révén Magyarországon a vidék nagy fejlődési lehetőség előtt áll. A fórum ehhez kíván információkkal hozzájárulni, mert a megfelelő tudás „kincs”, és az ilyen szakmai megbeszélések számos kérdésre választ adhatnak: „Sok pályázat nyílik meg, melyek között el kell igazodni.” – tette hozzá.

A folytatásban az agrárágazat aktuális kérdéseiről, a támogatási rendszer alakulásáról Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára tartott elemzést és prezentációt. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakhoz képest hazánkban nőtt az uniós agrártámogatás, és az ország mezőgazdasága növekedési pályán van. Amellett, hogy nőtt a növénytermesztés és állattenyésztés kibocsátásának alapértéke, a mezőgazdasági beruházások is nőttek 2010 óta és az agrár külkereskedelem mérlege is jelentős aktívummal zárt az elmúlt években.

Az államtitkár ezután ismertette az agrár- és vidékfejlesztési támogatások három pillérét, majd elmondta, hogy az uniós pályázatok egy része már megjelent és folyamatosan nyílnak a pályázatok. A szakember a folytatásban több témakört is érintett még, külön szólt a nemzeti támogatások rendszeréről, az agrárkár enyhítésről és megtudhattuk azt is, hogy jégkár elhárítási rendszert kívánnak kiépíteni az országban.

Czerván György előadása végén a jövőt építő agrárpolitikai feladatokról is beszámolt.

ÉM-PA


Kihívások, kilátások

Fórián Zoltán a TakarékBank Agrár Központ vezető agrárszakértője „Agrárpiaci kihívások, kilátások” címmel tartott előadást. A szakember lapunknak kifejtette, hogy az agrárium szereplői előtt sokrétű kihívások állnak a jövőben, hiszen pályázati szakértőnek, tanácsadónak kell lenniük, mindemellett a piac változásait is figyelniük kell. A megalakult agrárszakmai műhely ebben kíván számukra konkrét szakmai tanácsadással segítséget nyújtani, például az ilyen fórumokon, de kiadványokkal is, melyek tartalmazzák majd a piaci információkat, elemzett formában, kilátásokkal és előrejelzésekkel kibővítve.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában