Helyi közélet

2016.02.19. 18:48

Párhuzamosan is szabályosan

Miskolc - Több forgalmi sáv esetén kötelező kisorolni a külsőbe, de villogni se szabad.

Miskolc - Több forgalmi sáv esetén kötelező kisorolni a külsőbe, de villogni se szabad.

A közlekedési helyzeteket elemző sorozatunkban ezúttal a párhuzamos közlekedés szabályait vettük át Molnár Emillel, a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjével. A témát előző cikkeinkben is érintettük, és olvasóinktól is érkeztek visszajelzések, ami alapján úgy éreztük, nem árt tisztába tenni néhány dolgot. Ugyanakkor a tapasztalat is az, hogy ilyen esetekben gyakrabban alakul ki vita vagy akár baleset, mint más közlekedési szituációban.

Molnár Emil először is hangsúlyozta: meg kell különböztetni a párhuzamos közlekedésre alkalmas utat és a forgalmat, amikor párhuzamos közlekedés alakul ki. Utóbbiról akkor beszélünk, amikor nagy forgalom mellett telítődik mindkét – vagy több – sáv. Ilyen esetben nehezebb is ahhoz a szabályhoz tartaniuk magukat az autósoknak, hogy a külső sávot használják – a párhuzamos közlekedés kialakulása esetén és lakott területen belül a hatóság is megengedőbb. A cikkázás, gyorsabb előrehaladás érdekében való folyamatos sávváltás azonban ilyen esetben is tilos.

Ne villogjuk le!

Az osztályvezető megemlítette az olyan eseteket is, amikor valaki huzamosan a belső sávban halad – noha volna lehetősége kisorolni – és beéri egy másik jármű. A közlekedők számára ismert ez a szituáció, bizony előfordul, hogy a hátsó sofőr ilyenkor villog, esetleg dudál. Ennek kapcsán Molnár Emil elmondta, nem megengedett a másik autó „levillogása”, ugyanakkor a KRESZ szabályait figyelembe véve erre nem is kellene hogy szükség legyen: minden esetben ki kell húzódni, hogy elengedjük a belső sávban közlekedőket. Természetesen van, amikor a forgalmi helyzet miatt erre nincs lehetőség, ilyenkor tilos „letolni” az előttünk lévőt, ahogy az sem szerencsés, ha valaki hirtelen fékezésekkel „riogatja” a mögötte jövő villogó vagy dudáló autót. Az osztályvezető figyelmeztetett a szándékos közúti veszélyeztetés fogalmára, amely súlyosan büntetendő, a rendőrség az ilyen feljelentéseket mindig kivizsgálja és eljárást indít.

Molnár Emil hangsúlyozta, a párhuzamos közlekedésre kiemelten igaz a közlekedés egészét érintő jó tanács: figyelni egymásra és egymást segíteni. Kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a vitás helyzet vagy a nagyobb baj kialakulása.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában