Helyi közélet

2016.02.16. 08:34

MVK-sztrájk: menetrend van, bírósági döntés még nincs

Miskolc - A város külső részein élőket érintheti hátrányosan a munkabeszüntetés, feltéve, ha lesz.

Miskolc - A város külső részein élőket érintheti hátrányosan a munkabeszüntetés, feltéve, ha lesz.

Elkészült és vasárnap nyilvánosságra is hozta az MVK Zrt. a sztrájk idejére meghirdetett menetrendtervezetét. Igaz, pénteken még kérelemmel fordultak a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, arra hivatkozva, hogy a sztrájkot hirdető szakszervezetektől nem kaptak tájékoztatást a sztrájk megkezdésének pontos időpontjáról, a részt vevő munkavállalók munkaköréről, számáról, ezek hiányában pedig nem tudják teljesíteni törvényi kötelezettségüket, azaz a minimum szolgáltatás mértékét elérő menetrendtervezet elkészítését. Éppen ezért a közlekedési vállalat a meghirdetett sztrájk jogellenességének megállapítását kérte a bíróságtól. A bíróság tájékoztatása szerint öt munkanapon belül kell döntést hozniuk, azaz február 19-ig.

A szakszervezetek az elmúlt hét közepén jelentették be, február 17-én – határozatlan ideig – megkezdik a munkabeszüntetést. És azt is elmondták, a sztrájkra vonatkozó tervüket átadták a közlekedési vállalatnak, hogy az kidolgozhassa a várható menetrendet. Ez vasárnapra megtörtént, most az látszik, az MVK Zrt. tervezete 66 százalékos minimum szolgáltatással számol. Áttekintve a cég által kidolgozott lehetséges menetrendet, kitűnik, hogy a délelőtti időpontokban főleg a város külső területeit érintheti hátrányosan a sztrájk. De egyelőre az is biztos, hogy az ME, a 44-es, az Auchan1, az Auchan2 és a Tesco Avas járatokat egyáltalán nem érinti majd a munkabeszüntetés. A közlekedési vállalat arra is figyelmeztet, amennyiben a munkabeszüntetés a hétvégére is kiterjed, úgy 48 órával korábban meghirdeti a szombati és vasárnapi járatokat is.

Aggódva várta

A tervezetet átnézve, csúcs­időben nem igazán vettek el járatot

– mondta István, aki, mivel busszal, villamossal közlekedik, aggódva várta a sztrájk alatti menetrend megjelenését. Áttekintve a sorokat azonban kiderült számára, hogy az egyik legnépszerűbb járatot, a 35-öst lényegében alig ritkították. A Miskolctapolcán, Martintelepen, Görömbölyön, Lillafüreden és Perecesen élőknek azonban nem árt, ha előre megtervezik az utazásukat, hiszen a délelőtti órákban lesz, hogy csak óránként jár majd a buszuk.

Legrosszabbul talán a Felsőzsolcáról érkezők járhatnak, hiszen ott reggel fél 9 és délután fél 3 között akár egy órát is kell várni a következő buszra.

Úgy tűnik, a menetrend kialakításánál arra figyeltek, hogy csúcsidőben ne legyen gond, így a reggeli munkába és iskolába menést kevésbé érinti majd a munkabeszüntetés. A vonattal, elsősorban az InterCityvel (IC) érkezők azonban bosszankodhatnak, mert az IC általában félre ér be a pályaudvarra, míg a 40-kor induló busz a délelőtti órákban kiesik majd.

Összeállítják

A munkáltató jogellenesnek szeretné nyilváníttatni a sztrájkot, ezért a bírósághoz fordult, mi pedig a bíróság kérésére éppen azokat a dokumentumokat állítjuk össze, amelyeket kedd reggelig be kell adnunk

– mondta megkeresésünkre Berta József, a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (MTDSZ) elnöke. Ezzel a munkával indokolta azt is, hogy az MVK által bejelentett menetrendtervezetet még nem sikerült teljes egészében átnézniük, így egyelőre véleményt sem tudott erről mondani.

Lesz-e fennakadás?

Az MVK Zrt.-nél is érdeklődtünk, ahol elmondták, a szakszervezeteket tájékoztatták arról, hogy bírósághoz fordultak, ennek ellenére nem álltak el a február 17-ére meghirdetett sztrájktól.

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire okozhat fennakadást a sztrájk a tömegközlekedésben.

„A miskolci utasok érdekében társaságunk arra törekszik, hogy az elégséges szolgáltatásként – 66 százalék – feltüntetett járatszámtól több járatot indítson, amelyről további kiegészítést teszünk közzé a lakosság folyamatos tájékoztatása érdekében” – válaszolta Singlár Zsolt, a cég vezérigazgatója.


Miskolc – Az MVK Zrt. három szakszervezete szerdától határozatlan ideig sztrájkot hirdetett. A miskolci közlekedési társaság előzetes tájékoztatása a 2016. február 17-től érvényes 66%-os menetrendi kínálatra vonatkozóan.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában