Helyi közélet

2016.02.13. 08:31

Miskolci nem a betelepítésre

Miskolc - Mindenki arra számított, hogy a költségvetés váltja ki a legnagyobb vitát, de végül a kvóta mindent vitt.

Miskolc - Mindenki arra számított, hogy a költségvetés váltja ki a legnagyobb vitát, de végül a kvóta mindent vitt.

Miskolc is elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, és ezt a testület többségi szavazatával hitelesítette is csütörtökön. Nem a megyeszékhely az első, aki döntött erről, hiszen már több város és település is támogatta ilyen állásfoglalással a kormányt. A Jobbik egy módosítóindítványt is benyújtott ehhez, jelezve, nemcsak a betelepítési, de a visszatoloncolási kvóta ellen is lépjenek fel. A testület fideszes többséggel végül ezt elutasította, dr. Kriza Ákos polgármester szerint egyébként is ütközne magasabb jogszabályokkal.

A baloldali ellenzék részéről azonban az hangzott el, hogy ez az állásfoglalás csupán nevetséges politikai játszma. Úgy vélik, Miskolc problémája nem a bevándorlás, hanem az elvándorlás.

A fideszes és KDNP-s képviselők azonban határozottan kijelentették: Miskolcnak nincs szüksége bevándorlókra, az a város immár fejlődő gazdaságát, társadalmi stabilitását veszélyeztetné. Volt olyan, aki megjegyezte: a kötelező betelepítési kvóta elleni tiltakozás nem pártkérdés, hanem gyermekünk, unokáink jövője függ ettől.

A város településszerkezeti tervét is módosította a testület, azért, hogy egységében megújulhasson a Diósgyőri vár. Rostás László főépítész arról beszélt az ülésen, hogy a vár fejlesztése során most végre eljutottunk oda, amit már a 60-as években is szeretett volna a város meglépni, azaz teljes egészében megújulhat a vár. Ehhez azonban egyes területeket vissza kellett szerezni, és ennek jegyében volt szükséges a mostani módosítás – tudtuk meg. Az is kiderült, a városnak, két ingatlantulajdonos kivételével, mindenkivel sikerült megegyeznie, meg is történt az adásvételi megállapodás. Abban a két esetben, ahol nem történt adásvétel, kulturális örökségvédelmi jogcímen történik majd a kisajátítás – fogalmazott Rostás László.

Képviselői kérdésre, mi lesz a diósgyőri stranddal, a főépítész azt válaszolta, keresik a megoldást, hogy hogyan lehetne egy magasabb hőfokú vizet „odateremteni”, hogy gazdaságosabban üzemeltethessék a fürdőt.

Megkapták?

Azért a költségvetés kapcsán sem maradt el az éles vita a testületben. Míg a városvezetés gazdasági fellendülésről, fejlesztésekről beszélt, addig az ellenzék egészen más véleményen volt. „Ez a költségvetés-tervezet az első Miskolc újkori történetében, amely nem tartalmazza a hitelfelvétel lehetőségét” – fogalmaztak az idei büdzsé kapcsán a várost vezető frakció tagjai. Véleményük szerint a Fidesz-KDNP aktív munkájának köszönhető, hogy ide eljutottak. Kiemelték azt is, hogy az iparűzési adó tekintetében Miskolc a 17. helyről felküzdötte magát a negyedikre.

A Jobbik azonban arra volt kíváncsi, ha ennyire stabil a város gazdasága, miért nem fizetik ki a közlekedési dolgozók megígért béremelését. Az MSZP és a DK is szóba hozta az MVK-sztrájkot, illetve a szerintük elmaradt béremelést: „Jogos a dolgozók követelése, hogy béremelést szeretnének látni, nem bizonytalan jutalmazást. Értetlenül állunk, hogy ez a néhány millió forint miért nem kerülhet be a költségvetésbe”.

A polgármester szerint azonban már kifizették a béremelést, mint mondta: a holdingdolgozók 80 százaléka elfogadta az erről szóló szerződést, és az elmúlt években – országos szinten – a miskolci közlekedésben dolgozók kapták a legmagasabb béremelést.

Az ellenzéki képviselők több módosítóindítványt nyújtottak be a költségvetéshez, ezek közül egyet sem fogadtak el. Kriza Ákos – ellenzéki kérésre – elmondta, az országban egyetlen olyan város sincs, ahol 12 millió forintos alapból gazdálkodhat évente egy egyéni képviselő, a kisebb felújításokat oldják meg ebből.

 


Elhelyezési kötelezettség

A Kárpát-medence népviseletei elnevezésű gyűjteménnyel kapcsolatban is döntést hoztak a képviselők. Mint ismert, a gyűjteményt a közelmúltban elhunyt Barna György ajándékozta a városnak, de volt egy határidő, ami a város elhelyezési kötelezettségére vonatkozott. Ez most lejárt, de ennek meghosszabbítását tartalmazta a napirend. Illetve azt, hogy amíg nem sikerül a Herman Ottó Múzeum új szárnyát kialakítani – a tervek szerint ide kerülne a gyűjtemény –, addig tárolási díjat fizet a város, amire 4,9 millió forintot különítettek el a költségvetésben.


Miskolc – Pénteken tartották a februári, miskolci testületi ülést, ahol a képviselők a 2016-os költségvetés mellett a feketekassza-ügy is terítékre került. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában