Helyi közélet

2016.02.11. 08:23

Miért névtelen a lista?

Miskolc - Újra meg akartuk tudni, mit támogatnak az önkormányzati képviselők és mennyiből.

Miskolc - Újra meg akartuk tudni, mit támogatnak az önkormányzati képviselők és mennyiből.

Úgy tűnik, három évvel ezelőtt korai volt az örömünk, amikor is féléves huzavona után sikerült elérnünk, hogy nyilvános legyen a miskolci önkormányzati képviselők képviselői alapjának felhasználása. Mindenesetre akkor kikerültek az adatok a város honlapjára, igaz, 2014 áprilisában már arról írtunk, nem frissül a lista.

Most újra szerettük volna megnézni, melyik képviselő mire és mennyit költött az általa felhasználható keretből: a fejlesztési és a működési célú alapból. De elakadtunk. Az önkormányzattól januárban azt az információt kaptuk, majd hó végén lesz fent a frissített lista, addig ne is keressük. Vártunk. Két nappal ezelőtt azonban még mindig nem találtuk. Az Észak-Magyarország Agora-fórumán kértünk segítséget: keressük együtt a honlapon ezt a köz­érdekű adatot. De agorázóink sem tudtak segíteni, mint később kiderült, nem véletlenül, hiszen csak szerdán tették közzé a frissített adatsort.


Képünkön a miskolci önkormányzati képviselők, a fotó 2014 novemberében, a helyhatósági választásokat követően, a közgyűlés megalakulásakor, az ünnepélyes eskütétel után készült.


Kikértük

Ekkor azonban újabb meglepetés ért minket, megtudtuk: ebben az összefoglalóban nincs feltüntetve a képviselők neve, csak a támogatottaké, illetve az összeg, amit kaptak. Az önkormányzat azt is elmondta, amennyiben konkrét képviselői adatra van szükségünk, azt közérdekű adatként lehet igényelni. Megtettük, úgy tudjuk, 15 napon belül választ kell kapnunk.

Most tehát majdnem ugyanott tartunk, mint három évvel ezelőtt, amikor is először szerettük volna kikérni a képviselői alapról szóló beszámolót. Akkor ezekért az adatokért közel 16 ezer forintot akart kérni az önkormányzat, mondván, ennyi a fénymásolási költség. Felvetettük, nekünk elektromos formában is megfelelő az adatok kiadása, de azt mondták, erre nincs mód. Ezek után lapunk az adatvédelmi hatósághoz fordult, ahol Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az általunk igényelt adatok közérdekűek, így túlzott mértékű volt a hivatal által meghatározott 16 ezer forint.

Majd 2013 októberében megtört a jég, az önkormányzat ingyenesen bocsátotta rendelkezésünkre a listát, és ezzel egy időben Miskolc honlapjára is felkerültek a tételes adatok. Hogy akkor miért lehetett a képviselők nevével feltenni a listát, most miért nem, arra nem kaptunk választ. Koczák Szilvia városházi szóvivőtől azonban megtudtuk, ez a mostani is jogszerű. Az információs törvény ugyanis szabályozza, hogy a közzétételi listáknak mit kell tartalmazniuk, e szerint pedig elég csak a kedvezményezett nevét, a támogatás célját, összegét és a támogatási program megvalósítási helyét nyilvánossá tenni. Azt, hogy melyik képviselő adta a pénzt, nem kötelező nyilvánosságra hozni – derült ki.

Változatlan

Ezek után azt gondoltuk, talán az elmúlt években változott a törvény, de nem, ez a része hat éve változatlan. Azaz, akkor sem volt kötelező a képviselők nevének feltüntetése, amikor feltüntették azokat.

ÉM-NSZR


12 + 2,5 millió

Az egyéni körzetből bejutó önkormányzati képviselőknek 12 millió forintos az éves fejlesztési és 2,5 millió forintos az éves működési célú alapjuk.


Miskolc - Az országgyűlési képviselőkkel egy időben az önkormányzati képviselőknek is nyilatkozniuk kellett vagyonukról. Ez Miskolcon is megtörtént, a város honlapján már olvashatók a január 31-i határidővel leadott bevallások. Mint minden évben, az idén is közöljük a részletes listát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában