Helyi közélet

2016.02.16. 18:03

Mezőkövesden is lehet már állampapírt vásárolni

Mezőkövesd - „A növekvő értékpapír-vásárlás azt tükrözi, hogy egyre többen bíznak az államban.”

Mezőkövesd - „A növekvő értékpapír-vásárlás azt tükrözi, hogy egyre többen bíznak az államban.”

Állampapír-értékesítési pontot nyitott Mezőkövesden a Magyar Államkincstár (MÁK). Ez a megyében a harmadik ilyen iroda, de hamarosan kazincbarcikai egységgel bővül a hálózat. A MÁK még 2013-ban kezdte meg a megyeszékhelyeken kívüli ügyfélszolgálatok számának bővítését.

Legbiztosabb befektetések

Dr. Dancsó József, a MÁK elnöke a megnyitó alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta, az állampapírok a legbiztosabb befektetésnek számítanak, hiszen az állam garanciát vállal a tőkére és a kamatokra is. Már nemcsak rövid, éven belüli lejáratú értékpapírokba fektet a lakosság, hanem 3–5, sőt 6–10 éves futamidejű kötvényekbe is. A babakötvény, Start értékpapír számlák hozama is szép, reméli, még népszerűbbek lesznek.

– Az ózdi és sátoraljaújhelyi irodákhoz hasonlóan a mezőkövesdiben sincs készpénzforgalom, bankkártyás fizetésre van mód, illetve a szerződéskötés után otthoni, internetes tranzakciókra nyílik lehetőség – mondta dr. Dancsó József, hozzátéve, hogy kollégái hetente kétszer, hétfőn és kedden 8–16 óra közt várják a dél-borsodi ügyfeleket az Eötvös utca 1. szám alatti irodában. Elárulta, az állampapírokat főként az idősebb, kevésbé mobilis korosztály vásárolja, azért van szükség az értékesítési pontokra, hogy közelebb legyenek hozzájuk.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerint a növekvő értékpapír-vásárlás azt tükrözi, hogy egyre többen bíznak az államban. Dél-Borsodban a megtakarítási hajlandóság meghaladja a megyei átlagot, de magasabb a szerencsejátékra fordított összeg is.

Helyben marad

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, jó dolog, ha a szolgáltatásokat a járásokba is elviszik, az állam­adósság lakossági finanszírozását pedig pozitívnak tartja, mert nem külföldieknek kell kamatot fizetni, az a pénz helyben marad.

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere is örült az új lehetőségnek, az elmúlt év botrányaira – Quaestor, Hungária, Buda Cash – utalva mondta, az mind a befektetőknek, mind az államnak nagy kárt okozott.

ÉM-TB


Harmincmilliárd forint

Pongrácz László, a Magyar Államkincstár Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója bízik abban, hogy Mezőkövesden is lesz érdeklődés az államkötvények iránt, ahogyan Ózdon és Sátoraljaújhelyen. A megyében eladott állampapírok értéke januárra már meghaladta a 30 milliárd forintot. Tavaly 15 százalékkal nőtt a befektetett pénz értéke s 27 százalékkal az ügyfelek száma. Az összes ügyfél 57 százaléka a babakötvény kapcsán került kapcsolatba az államkincstárral. A megye több tekintetben a top 3-ban van a megyék közt állam­papír-vásárlásban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában