Helyi közélet

2016.02.25. 09:35

Megalakulhat a Roma Polgármesterek Szövetsége, erről egyeztettek szerdán Miskolcon

Miskolc - Hiánypótló – így fogalmazott Lakatos Béla, Ács polgármestere, amikor az általa kezdeményezett szövetség életre hívásáról kérdeztük.

Miskolc - Hiánypótló – így fogalmazott Lakatos Béla, Ács polgármestere, amikor az általa kezdeményezett szövetség életre hívásáról kérdeztük.

Ez a szövetség pedig nem lenne más, mint a magukat romának valló polgármesterek együttműködése. Lakatos Béla emiatt járt szerdán Miskolcon, egyeztetett a helyi kisebbségi önkormányzattal, valamint Horváth Szilárddal, Szendrőlád polgármesterével, hogy két hét múlva a település láthassa vendégül a szövetséghez csatlakozni akaró település- és város­vezetőket.

„A szövetség célja az lenne, hogy tagjai megszólalhassanak a társadalmat érintő legfontosabb ügyekben, részt vehessenek szakmai vitákban és javaslatokat dolgoznak ki a kormányzat részére”

– magyarázta Ács polgármestere. Aki úgy gondolja, hogy közösen hatékonyabban tudnak lobbizni településük és közös céljaik érdekében.

Eddig mintegy 32 roma polgármester jelezte, hogy örömmel csatlakozna a szövetséghez, megyénkből közel 15-en vehetnek részt benne. A szövetség hivatalos alakuló ülését a Nemzetközi Roma Napra, április 8-ra időzítették, de előtte számos előkészítő megbeszéléseket tartanak az országban, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is, ahol a legtöbb roma polgármester tevékenykedik – tudtuk meg. Miskolcon Váradi Gábor, a miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt a szerdai találkozó házigazdája.



Lakatos Béla lapunknak elmondta, az egyik probléma, hogy a roma emberek kevésbé vesznek részt a közéletben, illetve, ha igen, például kisebbségi képviselőként, akkor kevés jogosítványuk van. „A kisebbségi önkormányzatiság a rendszerváltás után jó volt, de azóta sokat változott a világ, a jogi háttér azonban nem” – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy milyen konkrét változtatásra gondol, elmondta, a minimum az lenne, ha a kisebbségi önkormányzat elnökének szavazati joga lenne – legalább azokban az ügyekben, ami a romákat érinti – a városi, települési testületben.

Természetesen a pénzügyi háttér is szűkös, a kisebbségi önkormányzatok támogatása sokszor a tiszteletdíjak kifizetésére sem elég

– jelentette ki.

Komplexen

Lakatos Béla a számozott utcákra is ellátogatott, bár – mint mondta – nem most járt itt először. „Korábban, még fideszes polgármesterként is voltam itt, sőt bejelentkeztem dr. Kriza Ákos polgármesterhez, hogy felajánljam segítségem a telepfelszámoláshoz, de válaszra sem méltattak” – mesélte Ács vezetője.

„Vallom, ezt a problémát csak a helyiek bevonásával, komplexen kezelve lehet megoldani. Nálunk is vannak nem fizetők, de inkább segítjük őket, hogy a nehéz helyzetükből kikerüljenek, semmiképp nem azon vagyunk, hogy még inkább ellehetetlenítsük a családokat” – hangsúlyozta.


Közösen építettek

– Egy polgármesternek igenis szava van a településen – jelentette ki Lakatos Béla. – Ezt a lakók érdekében kihasználva érvényesítem is a cégekkel, vállalkozókkal szemben. Példaként említette, hogy megkérte az egyik céget, támogassa egy rosszabb környéken lévő játszótér rendbetételét. „Adtak pénzt, mi adtuk a munkát, a roma asszonyok pedig főztek a munkásoknak. Közösen felépítettük a játszóteret. Persze sokan azt mondták, minek az oda, úgyis tönkreteszik. Nem ez történt, azóta sem rongálták meg” – mesélte a polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában