Helyi közélet

2016.02.10. 12:23

Kiégett a házuk: heten, egy szoba-konyhában

Kázsmárk - Elkeseredett hangvételű levélben kér segítséget a négygyermekes kázsmárki Mata Ferenc.

Kázsmárk - Elkeseredett hangvételű levélben kér segítséget a négygyermekes kázsmárki Mata Ferenc.

Ferencék háza egy hónapja égett ki. A helyszínen, Kázsmárkon, a Rozmaring utca 17. szám alatt jártunk.

Január közepén történt a tragédia, de csak a napokban gondoltuk úgy, hogy segítségkérő levelet küldünk az Észak-Magyarországnak, bízva az olvasók jószívűségében – mondja Mata Ferenc. – Hogy mi történt? Édesanyám beteges, én hordom a szikszói kórházba. Közben hívott a sógorom, hogy ég a házunk. Az el sem tudja képzelni, milyen, aki nem élt meg hasonlót. Egy tv-t tudtunk csak kimenteni.

Ami rajtuk volt, annyi maradt

Ferenc meséli, hogy a sógoráék feltörték a házat, elkezdték az oltást, és hívták a tűzoltókat.

– Oda a tető, meg minden – mutatja a 41 éves férfi. – Egyelőre nem tudok semmit, a biztosító sem segít, merthogy volt biztosításunk, de nem tudunk semmit, azt sem, hogy mitől lobbant fel a tűz. Négy gyerekkel lakunk a mamánál, szoba-konyhában heten: ők matracon alszanak, mi a földön. A kisfiú sír… Mindent igyekeztem megadni, ami tőlem telt…

Mata Ferencet hiába kérdezem, nem tudja, mire lenne szükségük. Azt mondja, hogy eddig nem nagyon kaptak segítséget, leszámítva a kázsmárki önkormányzat 100 ezer forintját, gyorssegélyét.

A gyerekeknek vettünk belőle ruhát, mert csak annyi ruha maradt, amennyi rajtuk volt a tűz idején. Eddig csak tv-ben láttam ilyet… Egy pár zokninak is örülnék… Nehéz ezt szavakba önteni. A gyerekek – 7, 12, 14, 16 évesek – le vannak törve, mert külön szobájuk volt, ráadásul minden játékuk odalett.

Telefonon is

Aki segíteni tud és szeretne Mata Ferencnek és családjának, az hívhatja a családfőt a 20/634-9544-es telefonszámon, illetve felkeresheti adományával Kázsmárkon otthonában, a Rozmaring utcában is.


Szűkösen vannak

„Tartottunk egy rendkívüli testületi ülést és ezen a képviselő-testület 100 ezer forint gyorssegélyt szavazott meg a családnak, és kaptak különböző felajánlásokat is, bútorokat és egyéb mást is” – fogalmazott Bortnyik Béla, Kázsmárk polgármestere. „Ezeket egyelőre nem tudják hová tenni, ezért megígértük nekik, hogy a kultúrházban segítünk elhelyezni az adományokat, amíg a házukat rendbe hozzák. Ugyanakkor a Máltai Szeretetszolgálattal is felvettük a kapcsolatot, mert olyan szűkösen vannak a nagymamánál, hogy alig férnek.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában