Helyi közélet

2016.02.17. 13:29

Ismerőse életét mentette meg egy temetésen

Arnót, Miskolc - Nem először alkalmazta az újraélesztést, de most először ismerősön. Vallja, ez más érzés.

Arnót, Miskolc - Nem először alkalmazta az újraélesztést, de most először ismerősön. Vallja, ez más érzés.

Az okozná a legnagyobb örömet számára, ha találkozna a 80 éves bácsival, akinek januárban, egy arnóti temetőben megmentette az életét. Azóta ugyanis még nem beszéltek, de a családtól tudja, jól van, pacemakert ültettek be neki. Mindezt dr. Barláné Nahaj Bernadett mesélte, aki a megyei kórház oktatási osztályán dolgozik, gyakorlati oktatásvezető.

Nem észlelte a pulzust

„Édesapám nővérének volt a temetése, elsősorban a szüleimért aggódtam, nehogy rosszul legyenek, amikor észrevettem, hogy a gyászolók közül egy bácsi összeesett. Egy-két pillanatra én is megijedtem, de a szakmai rutin előjött, odaszaladtam, nem volt időm sokáig gondolkodni. A bácsit – akit gyerekkoromtól ismerek, hiszen a szomszédjában nőttem fel – lefektettük a földre, meglazítottuk a kabátját, nyakkendőjét. A pulzusát megvizsgáltam, de már nem észleltem, így azonnal mellkaskompressziót alkalmaztam. A negyedik nyomás után beindult a szívverése” – mesélte.

Hamarosan a mentők is kiérkeztek, a bácsit kórházba vitték, ellátták. „Boldog voltam, mert már délután tudtam vele telefonon néhány szót beszélni” – emlékezett Bernadett. Úgy véli, mindenkinek szükséges lenne az alapvető elsősegélynyújtás elsajátítására, nem tudni, mikor lehet rá szüksége, és ha kell, akkor ne álljunk tétlenül. „Igaz, én 22 éve dolgozom az egészségügyben, nem először volt szükség a segítségemre, de ez más volt, hiszen a bácsit ismertem” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában