Helyi közélet

2016.02.03. 18:59

Ipari parkkal erősítenék a várost

Mezőkövesd - Több bevétele származott a városnak a helyi adókból, mint remélték, jó évet zártak a mezőkövesdi vállalkozások.

Mezőkövesd - Több bevétele származott a városnak a helyi adókból, mint remélték, jó évet zártak a mezőkövesdi vállalkozások.

Erősödött Mezőkövesd gazdasága 2015-ben – hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) városi évértékelőjén. Dienes Lóránt, a BOKIK Mezőkövesdi irodájának vezetője elmondta, tavaly tizennyolc mezőkövesdi szakember kapott mesterlevelet, s ötvennégy új vállalkozást regisztráltak a településen. Kovács István, a Kovács Kft. ügyvezetője Magyar Arany érdemkereszt elismerésben részesült.

– Nőttek a város adóbevételei – mondta dr. Fekete Zoltán polgármester. – Ennek köszönhetően tudta támogatni a nyugdíjasokat, az iskolásokat, illetve a fiatal házasokat a város. Voltak fejlesztések is, bővítettük a rendelőintézetet, korszerűsítettük a közvilágítást, utakat, járdákat újítottunk föl. A beruházások jó részét mezőkövesdi vállalkozások végezhették.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke szerint javultak az ország gazdasági mutatói, a kilátások kedvezőek, de hatékonyan kell felhasználni az uniós forrásokat. Kiemelt figyelmet kell hogy kapjon az innováció, a robotika, az automatizálás, élni kell a lehetőségekkel. Növelni kell a magyar vállalkozások termelékenységét, mert elmaradnak nyugati versenytársaikhoz képest.

Tállai András parlamenti képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kifejtette, az ország gazdasági teljesítménye javult. Úgy véli, a Növekedési Hitelprogram sokat segített a vállalkozásoknak, az új CSOK lehetőségeit pedig Mezőkövesden is ki kell használni.

Ipari parkot terveznek

Jó irányba halad Mezőkövesd, az adóbevételek mindig a terven felül teljesülnek – mondta dr. Fekete Zoltán polgármester. A város tervezi a 2014–2020 közötti pályázatokat, amelyek hétmilliárd forintnyi fejlesztést is a városba hozhatnak.

– A repülőtér esetében nem várunk a csodára, magunk fogunk bele egy 20 hektáros ipari park kialakításába, annak teljes közművesítésébe, amely egymilliárd forintba kerülne. Az igény sarkall bennünket a fejlesztésre, hiszen több céget is érdekelne a betelepülés. Olyan beruházásokat tervezünk, amelyek elősegítik a munkahelyteremtést, a gazdaság növekedését – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a város szeretne pénzt nyerni a Zsóry üdülőterület fejlesztésére, a Hadas rekonstrukciójára, háziorvosi rendelő építésére, felújítására, a dél-nyugati városrész csapadékvíz-elvezetésére. Dr. Fekete Zoltán kiemelte: az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a cégekkel, közösen megbeszélik, megoldják a problémákat, kölcsönösen segítenek egymásnak.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában