Helyi közélet

2016.02.16. 12:39

In memoriam dr. Koleszár Lajos

Miskolc - Elhunyt Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis kórház egykori igazgató-főorvosa.

Miskolc - Elhunyt Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis kórház egykori igazgató-főorvosa.

Koleszár Lajos az orvosi diplomáját 1973-ban szerezte a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Végzés után rögtön szülővárosába, Miskolcra került, első és egyben egyetlen munkahelye a Semmelweis kórház lett. Az I. Belgyógyászati osztályon kezdett dolgozni dr. Szigethy Jenő osztályvezető főorvos munkatársaként. A belgyógyász szakorvosi képesítést 1979-ben szerezte meg, 1988-ban adjunktussá, 1993-ban főorvossá nevezték ki. A belgyógyászaton belül az emésztőrendszeri betegségek kivizsgálása és kezelése állt leginkább az érdeklődése középpontjában. Éveken keresztül volt a hepatológiai (májbetegségek) részleg vezetője.

Jó orvos volt, betegei tisztelték nyíltságát, őszinteségét, közvetlenségét szerették. Jó, szeretni való kolléga is volt. Az orvosi szoba hangulatát bármilyen feszült, nehéz helyzetben is oldani tudta rendkívül eredeti, olykor szarkasztikusba hajló humorával.

1995-ben kórházigazgatónak nevezték ki. Új feladatát nagyon komolyan vette, úgy érezte, az teljes embert kíván, így a gyógyító orvosi tevékenységét feladta. Nem könnyű 12 éven át (1995–2007) volt a Semmelweis kórház első számú vezetője. Erre az időszakra esik a kórház oktató-kórházi státuszának (Debreceni Egyetem) elnyerése, az új belgyógyászati tömb megépítése, a Térségi Diagnosztikai Szűrőcentrum létrehozása. Mindezek mellett maradt elég ereje, energiája nem kevés közéleti szerep vállalására is. Két cikluson át volt országgyűlési képviselő, a Megyei Közgyűlés Egészségügyi Bizottságának volt az elnöke, alapítója volt a S.T.A.R. Kiemelten Közhasznú Alapítványnak, amely a légimentés újraindításában fontos szerepet játszott. Több egyéb alapítványnak volt kuratóriumi tagja vagy elnöke.

A kórház centenáriumának méltó megünneplésében (2000.) igen fontos, vezetőhöz méltó szerepet vállalt. A Jubileumi Évkönyv ajánlásában leírt, az alábbiakban idézett sorai talán kellően alátámasztják a kórházunk iránti elkötelezettségét.

„Az elmúlt ezredévet, kórházunk 100 évét együtt ünnepelve mindannyian eldönthetjük, milyen mértékben érezzük magunkénak az ünnepi pillanatokat. Úgy tűnik, hogy a kezdeti gyötrelmes évek után száz éve tart életünkben a működési nehézség. Ennek ellenére igen sokan választották egy életre (sokan a munkakezdéstől a nyugdíjig) az Erzsébet-Semmelweis Kórházat.”

Pályája vége felé egészségi állapota megroppant. E sorok írója megtiszteltetésnek veszi, hogy gyakran kezelőorvosául választotta. 2011-ben nyugalomba vonult, többé nem foglalkozott orvoslással. Ugyancsak orvos hitvesének (egyetemi szerelemből született házasság) közelmúltbeli elvesztése után még inkább visszavonultan élt, betegsége egyre inkább elhatalmasodott.

Személyében egy értékes, jobbító szándékú nyugtalan embert, egy jó orvost veszítettünk el.

Igazgató Úr, emlékedet megőrizzük.

Nyugodj békében Kedves Lajos!

A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nevében:

Radványi Gáspár, belgyógyász-hematológus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában