Helyi közélet

2016.02.24. 07:44

Főként mágnesbérlőkre számítanak a miskolci főutcán

Miskolc - Hogyan teszik vonzóvá a főutcai bérleményeket? Nőtt vagy csökkent a kiadott üzletek száma?

Miskolc - Hogyan teszik vonzóvá a főutcai bérleményeket? Nőtt vagy csökkent a kiadott üzletek száma?

A villamoson utazva nézegettem a főutcai kirakatokat, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a Városház téri húsbolt bezárt. Ember­emlékezet óta jól működött, jó áruval ellátott, jó hentesek boltja volt, amikor még dolgoztam, nem volt olyan hét, hogy valamiért ne ugrottam volna be oda. Mindezt egyik olvasónk írta, aki arra volt kíváncsi, miért zárt be a hentesbolt? Ő úgy véli, nem csak ez az üzlet húzta le a redőnyt, de a belvárosban több is. Mint fogalmazott:

Ha a városközpontban nincs élet, előbb-utóbb a város is elenyészik.

Egyfajta átrendeződés

Miért zárt be az említett üzlet? – tettük fel a kérdést a MIK Zrt.-nek. Megkeresésünkre Lengyel Zsolt üzleti ingatlan hasznosítási irodavezető válaszolt: „Az önkormányzat tulajdonában és a MIK Zrt. kezelésében van az ingatlan. Sajnos az élelmiszer-kereskedelem a nagyáruházakban koncentrálódik, így ide szorulnak a hús-, tej- vagy zöldségboltok, de a pékségek terén is látható egyfajta átrendeződés. Két üzemeltető is az üzlet bezárása mellet döntött az alacsony bérleti díjú ingatlanban. A helyiséget próbáljuk a jövőben is valamilyen élelmiszert árusító üzletként hasznosítani”.

Persze az is eszünkbe jutott, esetleg a megemelt bérleti díjak kitermelése nem volt lehetséges, de az irodavezető hangsúlyozta: 2011-ben egyszeri, 30 százalékos csökkenés volt a bérleti díjakban, kivéve a bankok és a biztosítók számára. „Azóta az infláció mértékéhez korrigáltuk a bérleti díjat, e szerint emelkedtek vagy csökkentek. Azon bérlők, akiknek az általános inflációs korrekciós szabály volt a szerződésében, 2015 és 2016 évre kismértékű bérletidíj-csökkenést realizálhattak. Új bérbeadások esetében az önkormányzati határozat előírja a minimum bérleti díjat, a jelenlegi kedvező piaci környezet hatására 2015-ben és 2016-ban magasabb bérleti díjakon kelnek el a helyiségek” – sorolta.

Nyílt pályázat

Hogy mennyi ez a díj? „A bérleti díjak nagy szórást mutatnak, sok mindentől függ, például elhelyezkedés, alapterület, tevékenység. Az alkalmazott bérleti díjak esetében a szerződésben foglalt árak az irányadóak. A bérleti szerződések megkötése előtt nyílt pályázaton hirdetjük a helyiségeket, több ajánlattevő esetében licitre kerül sor. A pályázható díjszámítási rendszer alapján meghatározott minimum bérleti díjat, valamint az esetleges preferenciákat és diszpreferenciákat önkormányzati rendelet és határozat írja le” – ismertette. Lengyel Zsolt szerint egyébként folyamatosan növekszik az önkormányzati bérlemények hasznosítási aránya.

Máshol is jellemző

Felvetettük azt is, amit magunk is tapasztalunk a főutcán, hogy a boltokat, üzleteket egyre inkább felváltják a vendéglátóegységek. Ezt tudatosan alakította így az ingatlankezelő, vagy ezekre van inkább igény? – kérdeztük.

„Más megyei jogú városokra, de Budapest belvárosára is jellemző az a tendencia, hogy vendéglátóegységek üzemeltetői az »óvárosi« részek ingatlanjait keresik, míg a kereskedelem és a szolgáltatások – ahol lehetőség van erre – a bevásárlóközpontokban találnak helyet. A vendéglátóegységek megjelenése támogatja az élhető belváros megteremtését, a vendéglátóegységek megjelenésével a sétálóutca látogatottsága is nő. Így az igény segíti a koncepció megvalósítását” – hangsúlyozta az irodavezető.

Vonzóvá tennék

S hogy milyen tervei vannak a MIK-nek a főutca továbbfejlesztésére, arra Lengyel Zsolt azt válaszolta, ez önkormányzati hatáskör. Mégis, hogyan teszik vonzóvá a főutcai bérleményeket? – érdeklődtünk tovább. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre nagyobb látogatóközönséget vonzzunk be a Széchenyi utcára. Szeretnénk, ha minél több úgynevezett mágnesbérlő jelenne meg, amelyek a látogatószám további növelésén túl, más brandek megjelenését is ösztönzik. Jó példa a tavaly decemberében megnyílt Coffeeshop Company nemzetközi hálózatának miskolci üzlete, ahol külön öröm, hogy az egység üzemeltetője egy miskolci székhelyű cég” – tudtuk meg.


Adatok

132 utcafrontú, földszinti üzlethelyiség van a Széchenyi utcán – a Városház tér és az Ady-híd közötti szakaszon – a MIk Zrt. kezelésében, ebből 3 üres helyiség van „kiadható” státuszban, amelyek után bérletidíj-bevétel jelenleg nem folyik be a cégnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában