Helyi közélet

2016.02.19. 07:47

„Ez nem is sztrájk, maximum sztrájkocska”

Miskolc - Az egyik közösségi fórumon folyamatos az eszmecsere az MVK-sztrájkról.

Miskolc - Az egyik közösségi fórumon folyamatos az eszmecsere az MVK-sztrájkról.

Az utasok nem sokat éreznek a szerdán kezdődött MVK-sztrájkból. Többen úgy vélik, nem tapasztaltak járatkimaradást. Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szerint igazuk lehet, azért, mert – fogalmazott – a munkáltató gátolja a sztrájkjog betartását. Állítja, az elégséges szolgáltatás meglétére hivatkozva, a sztrájkban részt vevőket is kivezénylik járatokra. Az elnök az első nap adatait is ismertette: a villamosvezetők 60 százaléka, a buszvezetők 40 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz.

Kik sztrájkolnak és kik nem?

Többen arról érdeklődtek, most akkor van munkabeszüntetés vagy sem, mert nem tapasztaltak járatkimaradást. Volt, aki úgy fogalmazott: ez maximum sztrájkocska.

Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szerint is alig érezhető a sztrájk, ennek oka pedig az – fogalmazott –, hogy a munkáltató szándékosan gátolja a sztrájktörvény betartását. Az elnök idézett Singlár Zsolt MVK-vezérigazgató dolgozóknak írt leveléből, e szerint a sztrájkolók is kötelesek teljesíteni menetrendileg előírt járataikat az elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében. A munkáltatói levél megfogalmazza azt is, amennyiben valaki ennek nem tesz eleget, lehetőség van munkaviszonyának azonnali hatállyal történő megszüntetésére. Zelenka László szerint a cég fenyegeti a dolgozókat.

Bíróság, hatóság

A hogyan továbbról az elnök elmondta, egy-két nap negatív tapasztalat nem készteti őket megfutamodásra, ha szükséges, durvább – fogalmazott – eszközökhöz nyúlnak. „Ha kell a hatósághoz, bírósághoz, nyilvánossághoz fordulunk” – mondta.

Kerestük az MVK Zrt.-t is, de csütörtök estig nem érkezett válasz kérdéseinkre.

ÉM-NSZR


Miskolc - A miskolci közlekedési sztrájkot meghirdető szakszervezetek szerint a munkáltató minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a szerdán üzemkezdetkor megindított sztrájkot "letörje".

Miskolc – A miskolci közgyűlés ellenzékben lévő pártjai a város vezetését hibáztatják a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói szerdai sztrájkja miatt.

Miskolc – Az MVK Zrt. szakszervezetei 2016. február 17-től határozatlan ideig sztrájkot hirdettek. Az MVK Zrt. jogszabályi kötelezettségének eleget téve, ezúton közzéteszi a munkabeszüntetés idején hétvégére, azaz szombatra és vasárnapra is érvényes menetrendtervezetét.

Miskolc - A sztrájk egyáltalán nem zavarta meg Miskolc életét, nyugalom van a városban, a közlekedés zavartalan, megfelelő a járatsűrűség - közölte Singlár Zsolt, a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel szerdán, azt követően, hogy üzemkezdettől megkezdődött a cég dolgozóinak sztrájkja.

Miskolc - Megkezdődött a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozóinak sztrájkja szerdán, a cégnél működő szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

Miskolc - "Nem sérti a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlás elvét az érdekképviseletek azon eljárása, hogy tájékoztatták a munkavállalókat, hogy a sztrájk megkezdéséig illetőleg szolgálatba lépésük időpontjáig nem kötelesek arról nyilatkozni, hogy a sztrájkban részt kívánnak-e venni vagy sem" - döntött a bíróság az MVK-sztrájk ügyében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában