Friss hírek

2009.07.01. 15:12

Háromnapos haladékot kapott Honduras az elnök visszahelyezésére

<p>Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) szerdán 72 órát adott Hondurasnak arra, hogy visszahelyezzék hatalmába az ország puccsal megbuktatott és külföldre vitt elnökét. Ellenkező esetre a szervezet azzal fenyegetőzött, hogy kizárja soraiból a közép-amerikai államot. Az államfőt vasárnap hajnalban pizsamában vitték el az elnöki palotából. A politikus Costa Ricában keresett menedéket. A hondurasi törvényhozás még vasárnap új államfőt választott. Az új elnök Roberto Micheletti lett, aki beiktatása után közölte: szó sem volt puccsról.</p>

Az Amerikai Államok Szervezetének közleménye szerint Hondurasnak vissza kell térnie a demokráciához, és a törvényességhez, aminek részeként vissza kell helyezni hatalmába az ország eddigi elnökét, Manuel Zelaya Rosalest. Előzőleg az ENSZ közgyűlése is Zelayát ismerte el Honduras elnökének. A politikus szerdán Washingtonba utazik, hogy az amerikai vezetéssel tárgyaljon. Ezután térne haza.

Az Amerikai Államok Szervezetét 35 ország alkotja, de Kuba tagságát korábban felfüggesztették.

Noha a világ vezető hatalmai Zelayát támogatják, Hondurasban a társadalom nagyobb része üdvözölte a politikus menesztését. Zelayának amiatt kellett távoznia, mert népszavazást akart az alkotmány módosításáról, annak érdekében, hogy újra megválaszthassák. A hondurasi törvények szerint ugyanis csak egyetlen ciklus erejéig lehet valaki elnök. A referendumot alkotmányellenesnek minősítette a hondurasi törvénykezés, és a hadsereg is ellenezte azt.

Zelaya ezután kedden már azt mondta, hogy nem akar újra elnök lenni, mindössze hivatali idejét szeretné kitölteni, azaz januárig maradna államfő. A hondurasi parlament azonban azzal fenyegette meg, hogy hazatérése esetén azonnal letartóztatnák. A törvénykezés ugyanis a hatalommal való visszaélés mellett, hazaárulással, és több bűncselekmény elkövetésével vádolja az elűzött elnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!