Helyi közélet

2016.02.26. 14:08

Egyszerű fogásokkal a trükkös tolvajok ellen

Tiszaújváros, Miskolc - Egyre gyakrabban fordulnak meg trükkös tolvajok a dél-borsodi térségben, különösen Tiszaújvárosban. Egy múlt novemberi eset, amelyben kilencmillió forintnyi értékű pénzt és ékszereket vitt el a trükkös tolvaj, különösen felborzolta a kedélyeket. A rendőrök szerencsére elfogták a gyáli illetőségű nőt.

Tiszaújváros, Miskolc - Egyre gyakrabban fordulnak meg trükkös tolvajok a dél-borsodi térségben, különösen Tiszaújvárosban. Egy múlt novemberi eset, amelyben kilencmillió forintnyi értékű pénzt és ékszereket vitt el a trükkös tolvaj, különösen felborzolta a kedélyeket. A rendőrök szerencsére elfogták a gyáli illetőségű nőt.

Mindenféle ürüggyel igyekeznek bejutni a lakásba és meglopni a többnyire idős házi­gazdát.

Papírgyűjtés ürügyén

Mint lapunkban tudósítottunk, végül is lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Tiszaújvárosi Rend­őrkapitányság a 32 éves R. Dórával szemben. A nő 2015. november 13-án 9 óra körül papírgyűjtés ürügyén becsengetett egy tiszaújvárosi lakásba. A 76 éves tulajdonos figyelmét elterelve a nő közel kilencmillió forint értékben tulajdonított el készpénzt, illetve ékszereket.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elfogta és őrizetbe vette a nőt, aki a bíróságon felel majd a tettéért.

Új módszerekkel

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy új módszerekkel is próbálkoznak már a trükkös tolvajok.

Például két miskolci idős ember a lakásba bekopogtató tolvajok gyanús viselkedése felismerésének és a határozott fellépésnek köszönhette, hogy nem tudták értékeiktől megszabadítani őket a trükkös tolvajok.

A közelmúlt bűnügyi krónikái között szerepel, amikor két jól szituált, 20 és 30 év körüli fiatal hölgy elhatározta, hogy idős személyeket lakásukon keres fel és ha lehetőségük adódik, eltulajdonítják otthon tárolt készpénzüket. Két helyszínt is felkerestek, de mindkét esetben hasonló módon jártak. A Miskolcon lakó idős hölgy elmondta, hogy egyedül tartózkodott a lakásában és olyan 12 óra körüli két ismeretlen nő csengetett be hozzá a lakása ajtaján.

A személyek azt mondták neki, hogy ők szórólapoznak, illetve papírt fognak gyűjteni sérült gyerekek részére. Egy üres papírlapot kértek, melyre a felhívást akarták ráírni és kifüggeszteni a lépcsőházban. A házigazda a két nőnek adott egy üres papírt és beengedte őket a lakásába. A nők a konyhában voltak és úgy tettek, mintha az üres papírlapra írtak volna, de közben folyamatosan kérdezgették a házigazdát, kíváncsiak voltak, kivel él és vannak-e hozzátartozói.

A sok kérdés miatt gyanússá vált viselkedésük és ekkor kérte őket, hogy mutassanak neki igazolványt. A két nő kitérő válaszokat adott és hirtelen távoztak a lakásból. A néni ezt követően értesítette a rendőrséget.


Tippek, hogyan kerülhetik el a bajt

  • Az ismeretlen személyeket a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassa. Ha van lehetősége, tájékozódjon a „látogató” kiléte felől, vagy gyanús viselkedés esetén hívja a rendőrséget késedelem nélkül.
  • Nagy segítség, ha az elkövetőről használható személyleírást tud adni, vagy az általa használt gépkocsi forgalmi rendszámát, színét, esetleg típusát meg tudja figyelni, lejegyezni.
  • Fontos tudnivaló, hogy a lakossági közüzemi szolgáltatók közül számlakiegyenlítésre helyszíni díjbeszedést egyik sem végez.
  • Amennyiben nem az ismert közüzemi dolgozó, postás, stb. keresi fel, akkor telefonon ellenőrizze, az illetékes cég központjában vagy kérje el igazolványát (helyettesítés előfordulhat).
  • Aki kétséget kizáróan nem igazolta (fényképpel ellátott igazolvány, kitűző, formaruha, céges gépkocsi) valamilyen módon magát, és ráadásul egyedül tartózkodik a lakásban, ne engedje be.
  • Amennyiben jótékony célú felajánlást szeretne tenni, előtte körültekintően (több megbízható információs csatornán) ellenőrizze, hogy valóban oda jusson el az adomány, ahová igazából szánta.
  • Legyünk bizalmatlanok és óvatosak az idegenekkel szemben. Sajnos mindig van újabb „trükk”, aminek nehéz ellenállni.
  • Ha mindezek ellenére mégis bűncselekményt követtek el a sérelmére, vonakodás nélkül értesítse a rendőrséget a 112 segélyhívó számon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszínt, próbáljon meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről. Amennyiben bármilyen bizonylatot, csekket vissza­hagyott, illetve valami tárgyat megfogott az elkövető, ne nyúljon hozzá.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában