Helyi közélet

2016.02.07. 14:30

Csontritkulást kaphat az anya a szoptatástól?

Az anyai szervezetben megnő a csontle­bomlás mértéke. Budapest - A PLO, azaz terhességhez és szoptatáshoz köthető csontritkulás valóban ritka betegség, a csontritkulás általában idős korban, a menopauza után fordul elő – írja a divany.hu.

Az anyai szervezetben megnő a csontle­bomlás mértéke.

Budapest - A PLO, azaz terhességhez és szoptatáshoz köthető csontritkulás valóban ritka betegség, a csontritkulás általában idős korban, a menopauza után fordul elő – írja a divany.hu.

Az első, terhességgel összefüggő esetet 1948-ban írták le, azóta száznál alig több eset jelent meg a szakirodalomban. A betegség okai között a csontok épségéhez szükséges kálcium és D-vitamin megváltozott anyagcseréje szerepel, de ezenfelül egyéb kóroki tényezők is fennállhatnak.

Sok kalcium kell a babának

A terhesség alatt megnő a nők kalciumigénye, mert a normál kalciumigényünk mellett plusz kalcium szükséges a magzat csontjainak felépüléséhez: a harmadik trimeszterben csak a magzatnak napi 200–250 milligramm kalciumra van szüksége naponta. A női szervezet alkalmazkodik ehhez, ugyanis a terhesség alatt jobb hatásfokkal szívódik fel a kalcium a bélből: kétszer annyi kalcium szívódik fel a táplálékból bevitt anyagból, mint nem terhesen.

A szoptatás során az anyatejbe kiválasztódó kalciummennyiség miatt nő meg az anyai szervezet kálciumigénye, az újszülött babáknak napi minimum 300 milligramm kell, amit az anyatejből kapnak meg. Ekkor azonban az anya szervezete már máshogy reagál a megnövekedett kálciumigényre: a bélben a kétszeres hatékonyságú felszívódás megszűnik, és visszatér az átlagoshoz, ugyanakkor a vizelettel valamivel kevesebb kálcium választódik ki (így több marad az anyatejbe).

Emellett azonban, az alacsony ösztrogénszintnek és egyéb hormonális változásoknak köszönhetően, az anyai szervezetben megnő a csontlebomlás mértéke, azaz az anya saját csontjaiból is „elvesz” némi kálciumot, ami aztán az anyatejbe, majd a baba csontjaiba kerül.

Nem okoz gondot

Ez rémesen hangzik, de alapesetben semmiféle problémát nem okoz: a szoptatás alatt akár 5–14 százalékkal is csökken az anyák csontsűrűsége, a szoptatás végeztével pedig szép lassan visszaépül, havi 2 százalékos növekedéssel, néhány hónap alatt. Azaz a szoptatás ugyan okoz enyhe, átmeneti csontritkulást, de a szervezet ezt saját maga kijavítja és ha minden jól megy, akkor észre sem vesszük.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában