Helyi közélet

2016.02.02. 14:18

Akció a kulturált állattartásért Miskolcon

Miskolc - Közeleg a tavasz, amikor kitör a „kutyaszerelem” és a cicák is hasonló cipőben járnak ilyenkor.

Miskolc - Közeleg a tavasz, amikor kitör a „kutyaszerelem” és a cicák is hasonló cipőben járnak ilyenkor.

A kutyák jellemzően tavasszal és ősszel gondolnak a családalapításra, a macskák pedig márciustól októberig bármikor. A felelős állattartók tehetnek azért, hogy ne jöjjön világra évről évre sok ezer kutya- és macskakölyök, akik tovább szaporítják az amúgy is elszomorító mennyiségű kóbor állatot.

Dr. Gulya Angéla állatorvos: „Miskolcon és a város vonzáskörzetében működő kollégáimmal már évek óta meghirdetjük ilyen tájban a kedvezményes ivartalanítási akciónkat. Idén is lesz ilyen, egész februárban: 30% kedvezményt adunk a műtét munkadíjából, ami igen előnyös a gazdiknak, részünkről pedig társadalmi szerepvállalás. Kutya- és macskatulajdonosok sokat tehetnek az ivartalanítással a kulturált állattartásért, sőt közvetve támogatják ezzel az állatsegítő alapítványokat is, enyhítve a rájuk nehezedő nyomást. Az ivartalanítás sok gondtól mentesíti a gazdikat is (egy nem kívánt vemhesség is komoly költség), négylábú kedvenceik életkilátásait pedig jelentősen javítja. Az ivartalanított szukáknál megritkulnak a nőgyógyászati daganatok, és a kanoknál is drasztikusan csökken a hormonfüggő daganatok előfordulása. Emellett elmarad az állatok ivarzással együtt járó viselkedése is, ami gyakran környezetükre és magukra nézve is veszélyes. Még egy előny: ha bevezetnék valamikor az ebrendészeti hozzájárulást („ebadót”), az ivartalanított állatok ingyenességet élveznének. Sokan tartanak a felnőtt korban ivartalanított állatok elhízásától. Ez csak a gazdin múlik, megfelelő táplálással megelőzhető (példa rá a saját kutyám, aki még le is adott régi súlyából). Akcióink nagy örömünkre eredményesek, egyre több az ivartalanított állat: érdemes idén is élni a kedvező lehetőséggel. Az állatorvosi rendelőkkel érdemes 1-2 héttel előre egyeztetni az időpontot, természetesen csak oltott, csippel ellátott kutyákat tudunk vállalni.”

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában