Helyi közélet

2016.02.12. 08:07

A miskolci fejlesztések már a Magyar Közlönyben

Miskolc - Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kriza Ákos polgármester az idei év miskolci fejlesztéseit ismertették.

Miskolc - Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kriza Ákos polgármester az idei év miskolci fejlesztéseit ismertették.A kormányfő és a polgármester tavaly áprilisban írtak alá egy öt pontból álló együttműködési megállapodást, amely a Miskolcra tervezett fejlesztéseket tartalmazta. A lillafüredi kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés arra is alkalmat adott, hogy az együttműködés sarokpontjairól helyben tájékozódjon Orbán Viktor. Ezután csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott dr. Kriza Ákossal.

Úgy tűnik, a következőkben a Magyar Közlöny 16-os száma lesz a kedvenc olvasmányom

– kezdte a polgármester. Utalva ezzel arra, hogy a február 10-én megjelent kiadványban szerepel a tavalyi öt pontban rögzített fejlesztések ütemezése és az azokhoz rendelt kormányzati támogatás. Ahogy dr. Kriza Ákos fogalmazott: „Miskolc lerázhatja magáról az acél­város szürke porát”.

„Miskolcban nagy potenciál van, de fejlesztések nélkül ez nem használható” – ezt már a miniszterelnök jelentette ki. Hangsúlyozta azt is, Budapestet könnyebb sikeressé, modern várossá tenni, de – mint fogalmazott – Miskolc egy másik kávéház, hiszen onnan visszahozni, ahová a rendszerváltás után került a város, nehezebb feladat.

Rejtélyes ügy

A fejlesztések kapcsán a kormányfő elmondta, a Diósgyőri vár és a tapolcai strand második ütemének engedélyes tervei megvannak, év végén, legkésőbb jövő év elején kezdődhet a tényleges építkezés. Az iparterület-fejlesztéshez is elkülönítette a kormány a pénzt, 1,7 milliárd forintot, és a vízbázis védelme is elsőbbséget élvez Miskolcon. Orbán Viktortól megtudtuk, az intermodális csomópontról szerdán döntött a kormány, 8 milliárdot kap ennek megépítésére a város. „Egy területen érzem, hogy lassabban haladunk, ez pedig a városi kamerarendszer kiépítése” – tette hozzá.

„Ez a legrejtélyesebb ügy, még első miniszterelnökségem idején is szó volt róla, de nem történt semmi” – ezt már a Miskolc–Kassa autópálya kapcsán fogalmazta meg Orbán Viktor. „Most azonban úgy fest, mégis lesz, és az ígért határidő, ha szűken is, de tartható” – jelentette ki. Az autópálya szükségessége mellett érvelve elmondta, ez kötné össze a lengyel iparvidéket a hazaival, így nemcsak miskolci, de regionális szempontból is hasznos.

Újságírói kérdésre a keleti iparterület is szóba került, a miniszterelnök elmondta, jelenleg is van egy járműipari cég, amelynek 2–3 várost ajánlottak, ezek között van Miskolc is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában