Helyi közélet

2016.02.03. 10:27

A levegőt és a nyugalmat is féltik

Miskolc - Két egyesület is fellebbezett a HCM 1890 Kft. Egységes Környezethasználati Engedélye ellen.

Miskolc - Két egyesület is fellebbezett a HCM 1890 Kft. Egységes Környezethasználati Engedélye ellen.

A Zöld Kapcsolat Egyesület és az Aquatherma Egyesület fellebbezést nyújtott be a hejőcsabai cementgyár újraindítását célzó elsőfokú engedély ellen. Beadványukat egy független igazságügyi szakértői véleményre alapozták, ezt ismertették keddi sajtótájékoztatójukon.

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat munkatársa elmondta: Miskolc levegőjének szennyezettsége közismerten kedvezőtlenül alakult az elmúlt években. Éppen ezért – szerintük – nem is lehetne ezt tovább terhelő tevékenységre engedélyt kiadni. „A HCM 1890 Kft. engedélykérelmében vállalt emissziós határértékek ugyan kedvezőek, de ezekre a tanulmány nem ad garanciát, nem tudni, hogyan valósítanák meg” – fogalmazott.

A két egyesület zajvédelmi szempontból is kifogásolja a gyár újraindítását. F. Nagy Zsuzsanna elmondta: „A gyár környéki utcákban – a Miskolc honlapján található zajtérkép szerint – már most is kritikus a zajszennyezettség, éppen ezért az önkormányzat tervében – amely ugyancsak megtalálható a város honlapján – zajcsökkentést jelöltek meg feladatként. Ehhez képest, ha a gyár elindulna, tovább emelkedne a zajszint” – vélekedett. Ezeket figyelembe véve az egyesület munkatársa úgy véli, a hatóság és a jegyző az engedélyek kiadásánál nem vették figyelembe a szakmai szempontokat.

A sajtótájékoztatón Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere is jelen volt, aki azt kifogásolta, hiába kérték, hogy bekapcsolódhassanak az engedélyeztetési eljárásba, nem engedték nekik. Miközben – fogalmazott – a település már 1999-ben és 2002-ben is komoly hatásterülete volt a gyárnak. „Ha újra működne a cementgyár, annak az »áldásos« tevékenységéből mi is részesülnénk” – hangsúlyozta.

- ÉM-NSZR -


Miskolc - 1,8 millió tonna cementet állíthat elő a gyár évente.

Miskolc - A bíróság törölte a Lafarge­Holcim cementkonszern bányászati jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában