Helyi közélet

2016.01.13. 08:11

"Visszahoztuk a lehetőséget az ezer hektárral magunknak"

Miskolc - A szakember szerint jó terület a tervezett ipari parké, de hiba, hogy nem korábban vette meg a város.

Miskolc - A szakember szerint jó terület a tervezett ipari parké, de hiba, hogy nem korábban vette meg a város.

Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma környéke: itt szeretne ipari parkot kialakítani Miskolc. Ezer hektárról van szó (jó nagy terület, nagyjából akkora, hogy körülbelül húsz Bosch, esetleg harminc Takata méretű üzem férne el ott), a kormány támogatásával tudná kialakítani a város. Írtuk, az általunk megkérdezett szakemberek szerint ez a terület tökéletesen alkalmas arra, hogy ott ipari parkot alakítsanak ki.

Sokba kerül majd

Ezt erősítette meg Sashalmi László is, akinek cége a 90-es években ezen a területen szeretett volna ipari parkot létrehozni.

– Mi a hűtőház melletti területtel terveztünk, úgy 150–200 hektárral – mondta. A jelenlegi elképzelésekben ez a terület is benne van, de a mostani sokkal nagyobb a maga ezer hektárjával. Nem összefüggő, szétdarabolt, de jól össze lehet fűzni a betelepítés során, mondta.

– Az viszont nagy probléma, hogy nincs a város tulajdonában – jegyezte meg. Kérdeztük, mennyibe kerülhet ezeknek a földeknek a felvásárlása. Sashalmi László szerint nagyon sokba.

– Most látszik, mekkora hiba volt, hogy a rendszerváltás után, a ’90-es években, nem vásárolta meg ezt a területet a város, pedig erre saját kárpótlási jegyekkel lehetőségük lett volna. De az akkori vezetés úgy döntött, nem vesznek földeket. Ha megveszik, akkor akár a Mercedes-gyár is ideköltözhetett volna, hiszen vizsgálták Miskolcot is, csak épp a megfelelő területet, a 400 hektárt nem tudta adni hozzá a város. Most magánkézben vannak az említett területek. Akik akkor megvették, nem véletlenül vették meg, tudhatták, hogy Miskolc csak errefelé tud fejlődni.

Akkor és most

Kérdeztük, hogyan látja, benépesülhet-e az új ipari park. A szakember szerint az, hogy Miskolc ott tart, ahol, annak az egyik fő oka, hogy nem a 90-es években tudta felmutatni az említett területeket. Akkor bőven lett volna olyan szakember, akiket foglalkoztatni tudott volna egy például Mercedes-gyár méretű beruházás. Hiszen a megszűnő kohászat után munkanélkülivé vált munkások még Miskolcon éltek, piacképesek voltak, a város vonzó volt az egyetemével, az iparkultúrájával. Mára nagyon sokan elköltöztek Miskolcról (csaknem 70 ezer ember), főleg az a réteg, amely a potenciális munkaerő lehetne. Ez a réteg most nagyon hiányzik egy befektetői döntés elbírálásánál.

Ennek ellenére Sashalmi László optimista, mint fogalmazott, „a lehetőséget az ezer hektárral visszahoztuk magunknak”. Bár az utóbbi időben, a magántőkés beruházások száma eléggé visszaesett, sok múlik az országos politikán, hogy tud-e vállalkozóbarát, kiszámítható környezetet teremteni, és azon, hogy a külföldi befektetők mennyire jönnek, mondta. Ha ez meglenne, akkor sok-sok ezer embert is foglalkoztathatnának az ide betelepülő cégek.​

– Ez azt is jelenthetné, hogy nőne a dolgozók iránt az igény is, ami a bérszínvonal emelkedésének a kikényszerítéséhez is vezetne, végre. Ez pedig, pozitívan hatna a szolgáltatások és egyéb területek fejlődésére is.

Azonban, nem szabad „csodát” várni, jegyezte meg, nem holnapután telik majd meg az ezer hektár. Ez egy több, akár 10 éves folyamat lesz.


Négy kiemelt fejlesztési terület

1. Miskolc város igazgatási területének déli oldalán elhelyezkedő terület (200 hektár).

2. Martinkertváros, Szirma és az autópálya között elhelyezkedő terület (kb. 400 hektár)

3. A vasútterület és Szirma között elhelyezkedő terület (200 hektár)

4. Nádasrét (70 hektár). Az 1000 hektárhoz hiányzó kb. 130 hektár az északi vasútterület melletti új intermodális csomópont és az ahhoz kapcsolódó


Miskolc - Orbán Viktor miniszterelnök tavaly tavasszal jelentette be Miskolcon, hogy a kormány támogatja egy ezerhektáros ipari park kialakítását a megyeszékhelyen. Ezután nagy csend következett, senki nem nyilatkozott arról, hogy mégis, hol tudna a város kialakítani egy ekkora területet. tovább »

Miskolc - Kijelölték az ezerhektáros miskolci ipari park területét, és változtatási tilalmat vezettek be rá. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában