Helyi közélet

2016.01.13. 08:13

Nővérek jönnek-mennek és kerestetnek a kórházakban

Miskolc – Évek óta szembesülünk azzal a ténnyel, hogy egyre kevesebben választják a fiatalok az ápolói pályát, és azok, akik mégis elvégzik a szakképzést, külföldi munkavállaláson, továbbtanuláson vagy éppen átképzésen törik a fejüket – osztotta meg tapasztalatát Nyilas Judit, a B.-A.-Z. Megyei Kórház ápolási igazgatója.

Miskolc – Évek óta szembesülünk azzal a ténnyel, hogy egyre kevesebben választják a fiatalok az ápolói pályát, és azok, akik mégis elvégzik a szakképzést, külföldi munkavállaláson, továbbtanuláson vagy éppen átképzésen törik a fejüket – osztotta meg tapasztalatát Nyilas Judit, a B.-A.-Z. Megyei Kórház ápolási igazgatója.Ott jelenleg közel 2 ezer ágyon gyógyítják a betegeket, akik ellátására feleannyi betegágy melletti egészségügyi dolgozó jut. Igazából csak az újakra lehet számítani. Ám akik e pályát választják, azok közül is sokan csak ideiglenesen.

Létszámstop volt

– Minden szakterületen nagy a fluktuáció, sokan nyugdíjba mentek, mert erre lehetőségük volt negyvenéves munkaviszonnyal, de a belföldi és külföldi migráció is jelentős. Adataink szerint majdnem háromszáz egészségügyi szakdolgozó távozott az intézményből, a visszapótlásukat a pályakezdőkkel tudtuk rendezni, de problémát jelent, hogy a speciális szakképesítést igénylő álláshirdetéseinkre sokszor nem jelentkeztek. A legnagyobb mozgást azokon az osztályokon tapasztaljuk, ahol a legsúlyosabb betegeket látjuk el, mert itt az ápolási igény jelentős fizikai megterhelést is jelent, a pszichés mellett. Várunk ápolókat az onkológiai, a traumatológiai osztályunkra, a stroke, vascularis, általános neurológiai és toxicológiai osztályunkra és az újonnan induló sebészeti tömbbe is – tette hozzá.

Mint megtudtuk, az állások feltöltését nehezítette, hogy az intézmény számára a fenntartó takarékossági okból tavaly év végéig létszámstopot rendelt el.

– Nálunk most jobb a helyzet, mint pár éve, eltekintve az évi kilenc-tíz százalékos fluktuációtól. Mondhatom, igazán nincs is nővérhiány – jelentette ki Árvay Hilda, a Miskolci Semmelweis Kórház ápolási igazgatója. – Nálunk nem volt létszámstop, folyamatos a felvétel és mindig akad jelentkező is.

Segített az ösztöndíj

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” alapon van s mindig volt ingázás a két kórház között. Mi is főként a pályakezdőkre számíthatunk, s szerintem bennünket a két kórház közötti profilcserék is kedvezőbb helyzetbe hoztak, mert bár a megyeibe is mindenkit átvettek, aki az átmenő osztályokhoz ragaszkodott, ám aki maradni akart, kérhette itt is a más osztályra való áthelyezését. Ezzel mintegy harmincan éltek is. Ugyanakkor az ide költöző mozgásszervi rehabilitációval átjött a teljes létszám – jelezte.

Az ápolási igazgató cáfolta, hogy egyes megújult épületszárnyakba ápolók híján nem költöztették be a betegeket. A magyarázat, hogy az ideiglenes helyeken csökkentett ágyszámmal működtek, a folyamatos feltöltés során azonban a létszámot is bővítették, bővítik. A két évvel ezelőtti pályázati lehetőség is sokat jelentett: több mint 30 ferenczys diákot tudtak ösztöndíjjal a „kórházhoz kötni” egy-két évre.

Azt mindketten elmondták: a lehetőségekhez tartozik, hogy ha kell, „sakkoznak”. Ilyen eszköz az intézményen belüli átirányítás, a háromhavi munkaidőkeret vagy a megyeiben a még át nem adott új szárny fokozatos feltöltése.


„A bérek gyalázatosak”

Mindkét ápolási igazgató egyetért abban, hogy a központi bérintézkedések ellenére újra felül kellene vizsgálni az ápolói szakterületen dolgozók munkaköri pótlékait és közalkalmazotti besorolásukat, mert az intézmények saját költségvetésükből ezt megoldani nem tudják. Árvay Hilda egyenesen úgy fogalmazott: A bérek gyalázatosak.

Januártól a szakképzettek minimálbére havi bruttó 129 ezer forintra emelkedik, ehhez jön a 24 ezer forintos munkaköri pótlék, valamint teljesítés szerint a délutános és éjszakai pótlék. Az elmúlt év adatai alapján egy betegágy mellett dolgozó pótlékkal együtt is mindössze nettó 110–120 ezer forintot vitt haza.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában