Helyi közélet

2016.01.08. 12:12

Megvan, hol lesz az ezerhektáros ipari park Miskolcon

Miskolc - Kijelölték az ezerhektáros miskolci ipari park területét, és változtatási tilalmat vezettek be rá.

Miskolc - Kijelölték az ezerhektáros miskolci ipari park területét, és változtatási tilalmat vezettek be rá.

Idén is számos fejlesztési lehetőség áll a város előtt – kezdte a csütörtöki rendkívüli közgyűlési ülést dr. Kriza Ákos polgármester. S egyben a fejlesztésekkel magyarázta azt is, hogy idő előtt össze kellett hívnia a képviselőket. Amiről dönteni kellett az a kéményseprő­-ipari tevékenységben beálló változások, valamint a Miskolci Közintézmény-működtető Központ élére választottak vezetőt. A meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek, a testület Borbélyné Bucskó Andrea mellett döntött.

Ezer hektár kijelölve

A napirendek között volt a város építési szabályzatának módosítása is, és leginkább ez köthető fejlesztéshez. Hiszen Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly tavasszal jelentette be Miskolcon, hogy a kormány támogatja egy ezerhektáros ipari park megépítését a városban. Lapunk többször rákérdezett már, melyik lesz, melyik lehet ez a terület, választ eddig nem kaptunk. Tippeket azonban igen, és a javaslatból kiderült, ezek nem álltak távol a valóságtól. Az építési szabályzat módosítása ugyanis megjelöli a területet: a Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma részeit érinti. A testület elfogadta az ezekre a területekre vonatkozó változtatási tilalmat.

A napirend kapcsán a DK rákérdezett arra, mennyiért vásárolja meg az állam ezeket a földeket és kinek a tulajdona lesz. Illetve kifogásolták, hogy az előterjesztésben csak helyrajzi számokat tüntettek fel, éppen ezért szeretnék tudni, van-e olyan fideszes képviselő, akinek van a kijelölt részeken tulajdona.



Publikus adatok

Dr. Kriza Ákos válaszában elmondta, az állam vásárolja meg a területeket, piaci áron, és az állam tulajdona is lesz. Arra, hogy érintette-e a föld­eladásban fideszes képviselő így reagált: publikusak a helyrajzi számok, meg lehet nézni, kinek a tulajdona.

Mi lesz a kéményseprőkkel?

A kéményseprő-ipari tevékenységet érintő változások miatt Pfliegler Péter alpolgármester arra tett javaslatot, hogy a mostani közszolgáltatási szerződést, a Borsodi Kéményseprő Szolgáltató Kft.-vel mondja fel a város, és július 1-től a katasztrófavédelem lássa el ezeket a feladatokat.

A MSZP és a Jobbik is aggodalmát fejezte ki a cégnél dolgozó szakemberek miatt, de a városvezetés hangsúlyozta, tárgyalásokat folytatnak, hogy mind a 60 munkavállalót átvegye az új szolgáltató. Az alpolgármester szerint ez azért is esélyes, mert a katasztrófavédelemnek nincs szakemberre erre a feladatra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában